Amarantas tampa galingu supermaistu, teikiančiu nepaprastą naudą daržininkams. Šio sausrai atsparaus vienmečio augalo sėklose gausu maistingųjų medžiagų, pilnaverčių baltymų, svarbiausių mineralų ir antioksidantų. Dėl greito 50 dienų augimo ciklo ir minimalaus vandens poreikio ši kultūra yra efektyvi. Namų daržininkai gali užsiauginti universalių sėklų maistui gaminti be glitimo, mėgautis maistingais lapais ir remti tvarią žemdirbystę. Tolesnis tyrinėjimas atskleidžia dar daugiau įtikinamų priežasčių auginti šį nepaprastą augalą.
Kas daro amarantą supermaistu?
Nors amarantas dažnai nepastebimas populiariojoje mityboje, jis yra puikus supermaistas, pasižymintis išskirtinėmis maistinėmis savybėmis. Jo platus baltymų profilis suteikia visas būtinas aminorūgštis, todėl jis yra puikus augalinės kilmės baltymų šaltinis.
Amarantas turi daug svarbių mineralų, tokių kaip geležis, kalcis ir magnis. Gausus antioksidantų ir fitocheminių medžiagų kiekis padeda užkirsti kelią ligoms ir apsaugoti sveikatą.
Be to, didelis maistinių skaidulų kiekis palaiko virškinimą ir padeda suvaldyti alkį. Kadangi amarantas natūraliai neturi glitimo, jis yra universali mitybos alternatyva asmenims, turintiems mitybos apribojimų, ir yra išskirtinis mitybos šaltinis.
Neįtikėtinas amaranto maistingumas
Nuo tada, kai senovės civilizacijos pradėjo auginti amarantą, mitybos specialistai pripažino, kad jo nepaprasta maistinė sudėtis yra svarbiausių maistinių medžiagų šaltinis. Šis universalus grūdas pasižymi įspūdingu sveikatai naudingų medžiagų kiekiu, jame yra 20 % baltymų ir visaverčių aminorūgščių, ypač daug lizino.
Amarantas turi daug geležies, kalcio, magnio, mangano, B grupės vitaminų ir cinko. Didelis skaidulų kiekis palaiko virškinimo sistemos sveikatą, o dėl to, kad jame natūraliai nėra glitimo, jis prieinamas žmonėms, turintiems mitybos apribojimų. Ieškantiems maistingųjų medžiagų turinčio augalinio maisto šaltinio, amarantas yra išskirtinis maistinis pasirinkimas.
Amaranto auginimas: Patarimai ir metodai
Auginant amarantą reikia išmanyti jo unikalias žemdirbystės savybes ir idealius auginimo metodus. Sodininkai gali tiesiogiai sėti arba persodinti šiuos sausrai atsparius vienmečius augalus, kurie greitai subręsta maždaug per 50 dienų.
Šie augalai puikiai dera tarpiniuose pasėliuose su pupelėmis, todėl, nepaisant tam tikro derliaus sumažėjimo, jie teikia abipusę naudą. Gilios amaranto šaknys natūraliai gerina dirvožemio struktūrą, o jo stiprus augimas padeda slopinti piktžoles. Ūkininkai ir sodininkai vertina jo universalumą, nes šis augalas naudojamas įvairiems tikslams– tiekia maistingas sėklas, yra dekoratyvus ir pritraukia apdulkintojus.
Sėkmingam auginimui reikia parinkti tinkamas sodinimo vietas ir suprasti minimalius augalo apdorojimo reikalavimus sėklų derliui nuimti.
Kulinarinis panaudojimas ir receptų idėjos
Sėkmingai užauginę amarantą, daržininkai ir ūkininkai gali ištirti jo nepaprastą kulinarinį potencialą. Šis universalus augalas siūlo daugybę maisto ruošimo būdų, pradedant sėklomis ir baigiant lapais.
Iš amaranto sėklų gaminami maistingi pusryčių dribsniai, o iš maltų miltų kepami išskir tinio riešutų skonio kepiniai be glitimo. Švelnius lapus galima ruošti kaip špinatus, suteikiant maistinės vertės mišrainėms ir sriuboms.
Išradingi virėjai iš amaranto gamina kremines košes ir baltymų turinčius gėrimus, dažnai pagardintus medumi, vaisiais ar riešutais. Šie įvairūs paruošimo būdai atskleidžia amaranto pritaikomumą ir maistinę reikšmę namų ir profesionalų virtuvėse.
Nauda ne tik sode: Poveikis aplinkai ir sveikatai
Nors žemės ūkio pasirinkimai daro vis didesnę įtaką pasauliniam tvarumui, amarantas tampa nepaprastai perspektyviu augalu, pasižyminčiu įvairiapusiais privalumais, neapsiribojančiais tradicine sodininkyste. Išskirtinis išteklių naudojimo efektyvumas ir atsparumas klimato kaitai leidžia amarantui tapti maistine jėgaine, turinčia didelių aplinkosauginių privalumų.
Amarantui, kaip C4 augalui, reikia nedaug vandens ir jis subrandina didelį sėklų derlių, todėl gali būti pritaikomas sudėtingiems žemės ūkio kraštovaizdžiams. Mitybos požiūriu šis augalas yra visavertis baltymas, turintis visas devynias nepakeičiamas aminorūgštis, kartu su tokiais svarbiais mineralais kaip geležis, kalcis ir magnis. Dokumentais patvirtinta amaranto nauda sveikatai, įskaitant sumažėjusį uždegimą ir pagerėjusią širdies ir kraujagyslių bei medžiagų apykaitos sveikatą, dar labiau pabrėžia amaranto kaip transformuojančio žemės ūkio ištekliaus potencialą.