Palengvinau sau gyvenimą. Chačapuri ruošiu vos per 15 minučių: skanus pusryčiai visai šeimai

Chačapuri – vienas garsiausių Gruzijos virtuvės patiekalų, tradiciškai gaminamas iš tešlos su sūriu įdaru. Nors tikrasis gruziniškas chačapuri reikalauja nemažai laiko ir specifinių įgūdžių, šis supaprastintas, „tinginių” chačapuri receptas leis jums paruošti skanų, sūriu ir varške pertekusį patiekalą vos per 15 minučių! Tai puikus pasirinkimas skubiems pusryčiams ar lengvai vakarienei.

Tradicinio ir supaprastinto chačapuri skirtumai

Prieš pradėdami gaminti, svarbu suprasti, kuo mūsų greitas receptas skiriasi nuo tradicinio:

Tradicinis chačapuri:

  • Gaminamas iš mielinės tešlos
  • Naudojamas specifinis gruziniškas sūris (suluguni)
  • Kepamas orkaitėje arba specialioje krosnyje
  • Gaminimas trunka 1-2 valandas

Greitas „tinginio” chačapuri:

  • Naudojama duona vietoje tešlos
  • Galima naudoti bet kokį kietą sūrį
  • Kepamas keptuvėje
  • Paruošiamas vos per 15 minučių

Ingredientai (3 porcijoms)

Pagrindiniai ingredientai:

  • 300 g varškės (galima naudoti 9% riebumo)
  • 50 g kieto sūrio (tinka fermentinis sūris, puskietis sūris arba mozarella)
  • 6 riekės baltos duonos (geriausia tinka batonas arba brioché)
  • 3 kiaušiniai
  • 100 ml pieno
  • 3 šaukštai augalinio aliejaus kepimui

Prieskoniai:

  • ½ šaukštelio druskos (arba pagal skonį)
  • Žiupsnelis maltų juodųjų pipirų
  • Žiupsnelis kurkumos (suteikia gražią auksinę spalvą)
  • Šviežių krapų puokštė (apie 2-3 šaukštai smulkintų)

1-asis gaminimo būdas: sluoksniuotas chačapuri

Pasiruošimas:

  1. Varškės įdaro ruošimas:
    • Smulkiai supjaustykite krapus
    • Sumaišykite krapus su varške
    • Pagal skonį įberkite druskos ir pipirų
  2. Mirkymo mišinio ruošimas:
    • Dubenyje išplakite kiaušinius su pienu
    • Įberkite žiupsnelį druskos ir kurkumos
    • Gerai išmaišykite iki vientisos masės
  3. Sūrio paruošimas:
    • Supjaustykite kietą sūrį plonomis juostelėmis

Gaminimas:

  1. Keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų ant vidutinės ugnies
  2. Tris duonos riekeles aptepkite varškės mase
  3. Ant varškės išdėliokite sūrio juosteles
  4. Uždenkite kitas tris duonos riekeles, varškės puse žemyn, kad gautųsi sumuštinius
  5. Kiekvieną sumuštinį pamirkykite kiaušinių-pieno mišinyje iš abiejų pusių
  6. Dėkite sumuštinius į įkaitintą keptuvę
  7. Kepkite ant vidutinės ugnies, kol apskrunda iš vienos pusės (apie 2-3 minutes)
  8. Apverskite ir kepkite kitą pusę
  9. Užvožkite keptuvę dangčiu ir kepkite dar 1-2 minutes, kad sūris viduje ištirptų

2-asis gaminimo būdas: chačapuri su tryniais

Pasiruošimas:

  1. Varškės-sūrio įdaro ruošimas:
    • Sutarkuokite sūrį smulkia tarka
    • Sumaišykite tarkuotą sūrį su varške
    • Įmaišykite smulkintus krapus, druską ir pipirus
  2. Kiaušinių atskyrimas:
    • Atskirkite 3 kiaušinių baltymus nuo trynių
    • Baltymus išplakite su žiupsneliu druskos, kurkumos ir įpilkite pieno

Gaminimas:

  1. Iš trijų duonos riekelių išimkite minkštimą, palikdami tik „rėmelius”
  2. Likusias tris riekeles aptepkite varškės-sūrio mase
  3. Sudėkite sumuštinius: apatinė riekelė su įdaru, viršutinė – tuščiavidurė
  4. Pamirkykite sumuštinius baltymų mišinyje
  5. Įkaitinkite keptuvėje aliejų ir dėkite sumuštinius, tuščiaviduriu kraštu žemyn
  6. Kai apačia apskrus, apverskite
  7. Į kiekvieno sumuštinio „skylę” įmuškite po kiaušinio trynį
  8. Uždenkite keptuvę dangčiu ir kepkite dar 2-3 minutes, kol trynys šiek tiek sustings, bet išliks skystas viduje

Patiekimo idėjos

  • Patiekite karštą, vos iškepusį
  • Galite pateikti su šviežiomis daržovėmis – pomidorais ir agurkais
  • Puikiai dera su tradicine gruziniška tkemali padažu (iš slyvų) arba raudonaisiais adžikos pipirais
  • Galite patiekti su grietine arba jogurtu
  • Papuoškite šviežiomis žolelėmis – krapais, petražolėmis ar kalendromis

Patarimai ir variacijos

Patarimai sėkmingam rezultatui:

  • Naudokite šiek tiek apdžiūvusią duoną – ji geriau sugeria kiaušinių-pieno mišinį
  • Jei norite sodresnio skonio, į varškę įmaišykite smulkintų žolelių ar česnako
  • Kepkite ant vidutinės ugnies, kad duona neparudavimą per greitai, o sūris spėtų ištirpti
  • Jeigu naudojate storesnę duoną, pamirkykite ją kiaušinių mišinyje ilgiau

Įdaro variacijos:

  • Mėsos mėgėjams: į varškę įmaišykite smulkintų virtų ar rūkytų mėsos gaminių
  • Vegetarams: įdėkite smulkintų grybų, kepintų su svogūnais
  • Aštresnio skonio mėgėjams: įmaišykite šiek tiek maltos paprikos ar čili pipirų
  • Rytietiška versija: pagardinkite įdarą ciberžole, kuminu ir kalendrų lapeliais

Kaip pagaminti dar greičiau:

  • Įdarą galite pasiruošti iš vakaro ir laikyti šaldytuve
  • Naudokite jau tarkuotą sūrį, kad sutaupytumėte laiko
  • Jeigu namuose neturite krapų, galite naudoti džiovintus prieskonius

Šis greitasis chačapuri variantas, nors ir skiriasi nuo tradicinio gruziniško patiekalo, yra puikus sprendimas, kai norite greito, sočio ir skanaus maisto. Universalus receptas leidžia eksperimentuoti su įvairiais įdarais ir priedais, pritaikant jį savo skoniui. Tai puikus būdas pradėti dieną – sotūs pusryčiai, kuriems paruošti prireiks vos 15 minučių!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video