Mitybos specialistas nurodo įprotį Nr. 1, kurio reikėtų atsisakyti sergant aukštu kraujospūdžiu

stop added salt intake

Mitybos specialistas nurodo, kad atsisakyti perdirbtų maisto produktų yra svarbiausias įprotis norint kontroliuoti aukštą kraujospūdį. Šis teiginys grindžiamas koncentruotu natriu, pridėtais cukrumis ir nesveikais riebalais, kurie didina skysčių susikaupimą organizme ir kraujagyslių pasipriešinimą. Dažniausiai kaltinami įprasti fasuoti maisto produktai ir užkandžiai. Toliau pateikiami įrodymai ir praktiniai pakaitalai, paliekant atvirą klausimą, kiek pokyčių reikia, kad būtų pasiekta matoma nauda kraujospūdžiui.

Kodėl ultraperdirbtų maisto produktų vartojimo mažinimas mažina kraujospūdį

Dažnai sumažinus ultraperdirbtų maisto produktų vartojimą, sumažėja kraujospūdis, nes šiuose produktuose yra koncentruotos sudedamosios dalys – natris, pridėtiniai cukrūs ir sočiųjų riebalų – kurie tiesiogiai didina kraujagyslių pasipriešinimą ir skysčių susikaupimą; jų pašalinimas sumažina kasdienį natrio ir nesveikų riebalų kiekį, taip sumažindamas arterijų apkrovą ir fiziologinius veiksnius, lemiančius padidėjusius sistolinio ir diastolinio kraujospūdžio rodiklius.

Stebėtojai pažymi, kad įprastas vartojimas padidina bazinę riziką, nes chroniškai apsunkina endotelio funkciją ir skatina skysčių susikaupimą.

Tyrimai rodo, kad didesnis suvartojimas yra susijęs su matomu kraujospūdžio padidėjimu, nepriklausomai nuo svor

Patarėjai, siekiantys apsaugoti bendruomenės sveikatą, teikia pirmenybę strategijoms, kuriomis pramoninės formulės keičiamos natūraliais maisto produktais, mažinant gyventojų arterijų apkrovą ir širdies bei kraujagyslių ligų atvejų skaičių.

Kas laikoma ultraperdirbtu produktu: dažni pavyzdžiai

Nustačius, kaip ultraperdirbtų maisto produktų vartojimo mažinimas gali sumažinti kraujospūdį, svarbu nustatyti, kurie produktai priklauso šiai kategorijai.

Ultraperdirbti maisto produktai apima traškučius, krekerius, saldainius, supakuotus kepinius ir gazuotus gėrimus – produktus, kurių sudėtis pakeista pramoninėmis kvapiosiomis medžiagomis, dažikliais, tekstūros gerintojais ir emulsikliais, kurie nėra naudojami namų virtuvėje. Paruošti valgyti patiekalai, daugelis greito maisto produktų ir aromatizuotų užkandžių pakuočių taip pat atitinka šiuos reikalavimus.

Tyrime atskiriamas įprastas perdirbimas (pvz., šaldymas, pasterizavimas) nuo receptūrų, skirtų ilgam galiojimo laikui ir ypač patraukliam skoniu.

Šių produktų identifikavimas padeda slaugytojams, bendruomenės virėjams ir maitinimo paslaugų planuotojams teikti pirmenybę minimaliai apdorotiems natūraliems maisto produktams, kai jie rūpinasi kitų žmonių širdies ir kraujagyslių sveikata.

Kaip natris ir sočiosios riebalų rūgštys kenkia arterijoms

Keisdami kraujo chemiją ir kraujagyslių struktūrą, natrio perteklius ir sočiųjų riebalų skatina mechanizmus, kurie padidina arterinį spaudimą ir pažeidžia arterijų sieneles. Natris padidina kraujo tūrį, sulaikydamas vandenį, didindamas širdies išmetamą kraujo kiekį ir endotelio tempimo įtampą. Sočiosios riebalų rūgštys skatina lipidų kaupimąsi, skatina aterosklerozės plokštelių susidarymą ir arterijų sustandėjimą, o tai padidina sistolinę apkrovą.

Kartu jie sukelia uždegimą, endotelio disfunkciją ir sutrikusią vazodilataciją, pagreitindami pertvarkymą ir susiaurėjimą. Šie procesai didina su hipertenzija susijusių įvykių riziką ir silpnina slaugytojų gebėjimą apsaugoti pažeidžiamus žmones. Todėl maisto vartojimo įpročių tyrimas ir poveikio mažinimas bendruose valgiuose gali būti praktinis visuomenės sveikatos prioritetas tiems, kurie aptarnauja kitus.

Praktiniai mainai restoranams ir supakuotiems produktams

Vietoj tipiškų restorano patiekalų ir perdirbtų pakuotų maisto produktų, praktiški pakeitimai teikia pirmenybę natūraliems maisto produktams ir paprastiems patiekalams, kuriuose yra mažiau natrio, sočiųjų riebalų ir pridėtinio cukraus.

Straipsnyje nagrinėjamos konkrečios alternatyvos: grilyje kepta žuvis arba ankštiniai vietoj keptų patiekalų, garuose virtos daržovės vietoj grietinėlės padažų ir nesusmulkinti vaisiai arba nesaldintas jogurtas desertui.

Iš supakuotų užkandžių rekomenduojama rinktis nesūdyti riešutai, oro spragėsiai arba supjaustyti daržovės su humusu.

Užsisakydami, paprašykite padažų ir užpilų atskirai ir rinkitės sriubas su sultiniu.

Gairėse pabrėžiama, kad reikia tarnauti kitiems, pasirenkant širdies sveikatai palankias galimybes, neprarandant skonio ar patogumo.

Kada apdorojimas yra priimtinas ir į ką reikia atkreipti dėmesį

Vertinant pagal sudėtį ir tikslą, o ne vien pagal etiketę, kai kurie perdirbimo procesai gali būti nekenksmingi ar netgi naudingi: nuplauti konservuoti pupelės, šaldytos daržovės be padažų ir pasterizuotas pienas išsaugo maistines medžiagas, prailgina galiojimo laiką ir padidina patogumą, nes juose nėra natrio, pridėtinio cukraus ar pramoninių priedų, būdingų itin perdirbtiems produktams.

Vertinimas turėtų būti sutelktas į ingredientų sąrašus, natrio ir sočiųjų riebalų kiekį bei pramoninių priedų buvimą. Pirmenybę teikite minimaliai apdorotiems produktams, kurie tinka maisto gaminimui kitiems. Supakuotus patogius produktus laikykite retam naudojimui. Stebėkite porcijų dydį ir vartojimo dažnumą; riziką didina ne atskiri produktai, o bendras natrio ar riebalų kiekis apdorotuose maisto produktuose.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video