Nesakykite „ne“ saldumynams – gydytojai paaiškina, kada desertas gali būti netgi naudingas

dessert can be beneficial

Gydytojai teigia, kad saikingas desertų vartojimas gali būti netikėtai naudingas, jei yra tinkamai parinktas laikas. Saldumynai, kuriais mėgaujamasi po subalansuoto valgio, sumažina cukraus kiekio kraujyje šuolius, o vartojant juos ryte pasinaudojama didžiausiu jautrumu insulinui. Nedidelės saldumynų porcijos gali pagerinti kognityvines funkcijas ir suteikti greitos energijos prieš treniruotes. Strateginiai ingredientų, pavyzdžiui, graikiško jogurto, avokadų ir pilno grūdo miltų, pakaitalai desertus paverčia maistingesniais. Mokslo žinios apie sąmoningą nuolaidžiavimą atskleidžia, kodėl ne visada būtina visiškai atsisakyti saldumynų.

Psichologija, slypinti už potraukio saldumynams ir subalansuoto nuolaidžiavimo

Tyrinėdami, kodėl žmonės trokšta saldumynų, mokslininkai kaip pagrindinį veiksnį nurodo evoliucinę biologiją. Mūsų protėviai, norėdami išgyventi, ieškojo daug energijos turinčio maisto, todėl natūraliai pamėgo saldumą, kuris rodė, kad maistas yra kaloringas ir saugus.

Reklama

Šiuolaikinė psichologija atskleidė, kad retkarčiais pasimėgaudami desertais galime pagerinti psichologinę savijautą ir išvengti nepritekliaus jausmo, kuris dažnai lemia persivalgymą.

Svarbiausia yra sąmoningas vartojimas– mėgautis mažesnėmis aukštos kokybės desertų porcijomis, o ne visiškai juos riboti.

Toks subalansuotas požiūris padeda palaikyti sveikesnį santykį su maistu, nes visiškas draudimas paprastai sustiprina potraukį maistui ir sukelia neigiamas asociacijas su valgymo įpročiais.

Reklama

Dešrainių valgymo laikas: kaip svarbu, kada ir ką valgyti

Deserto vartojimo laikas turi didelę įtaką organizmo medžiagų apykaitos reakcijai. Tyrimai rodo, kad deserto valgymas netrukus po subalansuoto valgio sumažina cukraus kiekio kraujyje šuolius, palyginti su saldumynų vartojimu tuščiu skrandžiu.

Rytinis valgymas gali būti pranašesnis, nes organizmo jautrumas insulinui paprastai būna didesnis ankstyvuoju dienos metu. Dėl to cukrus perdirbamas veiksmingiau, o tai gali sumažinti neigiamą poveikį medžiagų apykaitai.

Be to, desertu mėgaujantis ne kaip atskiru užkandžiu, o kaip valgio dalimi, jaučiamas psichologinis pasitenkinimas ir natūraliai sumažinamas porcijos dydis, nes sotumo signalus jau sukelia baltymai ir skaidulinės medžiagos.

Reklama

Stebinanti saikingo cukraus vartojimo nauda sveikatai

Nepaisant paplitusios nuomonės, kad bet koks cukraus vartojimas kenkia sveikatai, tyrimai vis dažniau atskleidžia, kad saikingas cukraus vartojimas gali būti netikėtai naudingas.

Tyrimai rodo, kad nedideli cukraus kiekiai gali pagerinti kognityvines funkcijas, nes aprūpina gliukoze – pagrindiniu smegenų energijos šaltiniu. Tai gali pagerinti atmintį, dėmesio sutelkimą ir sprendimų priėmimą, ypač atliekant daug proto pastangų reikalaujančias užduotis.

Saikingas cukraus vartojimas po fizinio krūvio padeda papildyti glikogeno atsargas raumenyse ir gali pagreitinti atsigavimą.

Reklama

Be to, kontroliuojamo deserto kiekio įtraukimas į subalansuotus mitybos modelius yra susijęs su geresniu mitybos laikymusi ir pasitenkinimu, palyginti su pernelyg ribojančiais metodais.

Pagrindinis skirtumas yra saikingumas – retkarčiais pasimėgauti, o ne įprastai persivalgyti.

Sveikos mitybos specialistai dažnai rekomenduoja strateginius ingredientų pakeitimus, kurie tradicinius desertus paverčia maistinėmis medžiagomis turtingomis alternatyvomis, neprarandant skonio ar pasitenkinimo.

Reklama

Šie ekspertų patvirtinti pakeitimai apima graikiško jogurto naudojimą vietoj grietinės, avokado naudojimą vietoj sviesto ir obuolių padažo naudojimą vietoj aliejaus kepimo receptuose. Viso grūdo miltuose yra daugiau skaidulinių medžiagų nei rafinuotuose baltuose miltuose, o natūralūs saldikliai, pavyzdžiui, medus ar klevų sirupas, suteikia mikroelementų, kurių nėra perdirbtame cukruje.

Į juodąjį šokoladą pamirkyti vaisiai kartu su natūraliu saldumu suteikia antioksidantų, o chia sėklų pudingai – omega-3 riebalų rūgščių.

Šie pakeitimai labai pagerina desertų maistingumą, kartu išlaikydami psichologinę saldumynų vartojimo naudą.

Reklama

Degalai prieš treniruotę: kodėl kai kurie sportininkai prieš treniruotę renkasi saldumynus

Daugelis elitinių sportininkų prieš intensyvias treniruotes strategiškai renkasi saldų maistą, naudodami greitai įsisavinamus angliavandenius, kad optimizuotų rezultatus. Desertuose esantys paprasti cukrūs suteikia greitai gaunamos energijos, kuri, suvartota likus 30-60 min. iki fizinio krūvio, gali pasotinti raumenis didelio intensyvumo pratybų metu.

Sporto mitybos specialistai pažymi, kad laikas yra labai svarbus. Gliukozė, gaunama iš saldaus maisto, greitai patenka į kraujotaką ir iš karto suteikia degalų, o ne kaupiasi riebalų pavidalu, kai po to atliekama intensyvi fizinė veikla.

Šis metodas ypač tinka ištvermės sportininkams ir tiems, kurie užsiima sprogstamaisiais judesiais, reikalaujančiais greitų energijos pliūpsnių, tačiau jį reikėtų derinti su tinkama bendra mityba.

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like