Svetainės medis Klauskite Neįgaliems Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras

Higienos instituto Sveikatos stiprinimo centras

LtIEng
Apie mus |Struktūra ir kontaktai |Teisinė informacija |Veiklos sritys |Administracinė informacija |Kaip mus rasti |Klauskite
tarp

 

 

 

Su mumis galima susisiekti:

Mob. tel. 8 650 80324
El. paštu smlpc@hi.lt

 

 

Aplinkos sveikata
Europos aplinkos ir sveikatos procesas
Aplinkos oras
Būstas
Klimatas ir sveikata
Maudyklos
Transportas, sveikata ir aplinka
Vandens ir sveikatos protokolas
Neinfekcinių ligų profilaktika
Ligų profilaktika
Sveikatos stiprinimo programa, skirta ŠKL ir CD profilaktikai
Sužalojimų prevencija
Aplinkos ir sveikatos rodikliai
Mityba ir fizinis aktyvumas
Mityba
Rekomenduojami perspektyviniai valgiaraščiai
Maisto sauga
Mitybos duomenų bazė
Maisto produktų cheminės sudėties duomenų bankas
Maisto produktų sudėties stebėsena
Europos maisto saugos tarnyba (EFSA)
Codex Alimentarius komisija (CAC)
Fizinis aktyvumas
Žindymo skatinimo komitetas
Sveikatos mokymas
Renginiai
Patarimai
Patirties sklaida
„Kaip dirba kiti“– BST geroji patirtis
Ugdymo ir mokymo ataskaitos
Vaikų sveikatos stiprinimas
Aktyvi mokykla
Edukaciniai filmukai sveikatos stiprinimo temomis
Informaciniai socialinės reklamos filmukai 5-12 klasių mokiniams
Sveikatos priežiūra ugdymo įstaigose
Sveikatą stiprinanti mokykla
Geroji praktika
Visuomenės sveikatos stiprinimo geroji praktika
Visuomenės sveikatos stiprinimo gerųjų praktikų portalai
Naujienos
Aktualijos
Nuotraukų galerija
Radijo laidos
Pranešimai žiniasklaidai
Paslaugos
Privalomasis mokymas
Registracija į nuotolinius privalomojo higienos mokymo kursus ir (ar) atestaciją
Paslaugos
Programos ir projektai
Europos Sąjungos struktūrinių fondų remiami projektai
Tarptautiniai projektai
Valstybinės programos
Renginiai
Būsimi renginiai
Įvykę renginiai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mityba
Pasaulinė maisto diena 2016: „Klimatas keičiasi, o kartu su juo keičiasi pramonė ir žemės ūkis“ 2016.10.13

Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacija nuo 1981 m. kiekvienais metais spalio 16 d. mini Pasaulinė maisto dieną. Ši data buvo pasirinkta todėl, kad 1945 m. būtent spalio 16 d. buvo įkurta Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacija. Minėdamos šią dieną šalys organizuoja įvairius renginius ir akcijas, maratonus, parodas, spektaklius, konkursus ir kt.

Kiekvienų metų pradžioje oficialiai skelbiama Pasaulio maisto dienos tema arba devizas. Šių metų tema „Klimatas keičiasi, o kartu su juo keičiasi pramonė ir žemės ūkis“. Ši diena minima siekiant informuoti visuomenę apie pasaulio maisto trūkumo problemą, netinkamą ir nesubalansuotą mitybą bei skurdą. 

Jungtinės Tautos 2015 m. darnaus vystymosi viršūnių susitikime įsipareigojo per ateinančius 15 metų išspęsti bado problemą. Tačiau nesprendžiant klimato kaitos problemos šis tikslas nebus pasiektas. Viena didžiausių problemų, susijusių su klimato kaita, yra maisto saugumas. Skurdžiausių pasaulio šalių ūkininkai, žvejai, gyvulių augintojai kenčia nuo kylančios oro temperatūros ir vis dažnėjančių su oro sąlygomis susijusių nelaimių. Tuo pačiu pasaulio gyventojų skaičius stabiliai auga. Numatoma, kad 2030 m. reikės išmaitinti 8 mlrd. žmonių ir kad didės mėsos paklausa. Norint patenkinti šį poreikį, pasaulinę maisto gamybos apimtį reikės padidinti bent 40 proc.

Europoje kasmet iššvaistoma daugiau nei 100 milijonų tonų maisto produktų. Maistas švaistomas visose maisto gamybos, pardavimo, maitinimo paslaugų bei suvartojimo etapuose. „Eurobarometro“ apklausos duomenimis, 16,7 proc. lietuvių prisipažino nuolat išmetantys apie 30 proc. įsigytų maisto produktų. 2–3 proc. lietuvių išmeta net 50 proc. viso įsigyto maisto. Tai veikia aplinką, ekonomiką ir visuomenę. Pagal Europos Sąjungos Tausaus gamtinių išteklių naudojimo strategiją, iki 2020 m. ketinama iššvaistomo valgyti tinkamo maisto kiekį sumažinti perpus. Manoma, kad reikia žmonėms suteikti daugiau informacijos apie išvaistomą maistą, aiškinti užrašų ant etikečių „geriausias iki“ ir „tinka vartoti iki“ reikšmes, rūpintis, kad žmonėms netrūktų galimybių įsigyti saugaus ir kokybiško maisto.

Europos Sąjunga siekia, kad visame pasaulyje būtų užtikrintas aprūpinimas maistu. Taip pat, kad mitybos klausimai būtų įtraukti į švietimo ir sveikatos politiką. Europos Sąjunga bendradarbiauja su besivystančiomis šalimis, kad būtų parengtos veiksmingos maisto valdymo sistemos, dėl kurių padidėtų neturtingiausių ir pažeidžiamiausių pasaulio žmonių grupių aprūpinimo maistu saugumas.

Jei žmonija nori, kad ir toliau būtų galima vartoti pakankamai saugius maisto produktus, turi pradėti rūpintis ją supančia aplinka. Žemė, vanduo, augmenija ir gyvūnija tai gamtos ištekliai, kurie mus maitina.

Ką kiekvienas iš mūsų galime padaryti saugodami šiuos brangius gamtos išteklius ?

1. Nešvaistykite e reikalo vandens (vietoj maudymosi vonioje rinkitės dušą; kol valotės dantis, užsukite vandens čiaupą; skalbdami skalbimo mašina, maksimaliai ją prikraukite skalbinių; sode augančius augalus laistykite surenkamu lietaus vandeniu).
2. Pabandykite plėsti savo mitybą (mėsos gamybai išnaudojama daug išteklių, t.y. vandens, elektros energijos, auginami grūdai bei kitas pašaras, todėl vietoj mėsos kartą per savaitę pabandykite vartoti ankštinius produktus).
3. Saugokite nykstančias žuvų rūšis (rinkitės valgyti žuvį, kurių yra populiacija yra didelė).
4. Žemė ir vanduo turi išlikti švarūs (nešiukšlinkite, mažiau naudokite cheminių medžiagų: dažiklių, chloro, rinkitės ekologiškus produktus, kurie mažiau teršia gamtą).
5.  Pirkite ekologiškus maisto produktus (tai padės išsaugoti gamtą ir mažins klimato kaitą).
6. Tausokite elektros energiją (pirkite elektros energiją taupančius prietaisus bei elektros lemputes; jei nesinaudojate elektros prietaisais išjunkite juos iš lizdo; prižiūrėkite savo automobilius - taip sumažinsite išmetamų dujų kiekį).
7. Naudokite saulės baterijas ar kitas „žaliosios“ energetikos sistemas (sužinokite, ar galimas šių išteklių panaudojimas namuose, mokyklose, darbovietėse).

 

Parengė Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Mitybos ir fizinio aktyvumo skyrius

 

Daugiau apie Pasaulinę maisto dieną galima rasti čia.

 

 

back   Atgal

 

 

Renginių ir minėtinų dienų kalendorius
tarp
2024 metų gegužė
Pr A T K Pn Š S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
tarp
tarp
Naujienų prenumerata:
tarp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tarp tarp

Higienos instituto Sveikatos stiprinimo centras
Studentų g. 45 A, LT-08107, Vilnius 
Mob. tel. 8 650 80324
El. paštas smlpc@hi.lt
Svetainė www.smlpc.lt

Duomenys apie Higienos institutą kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre, kodas 111958286.

 

  

tarp
Centro steigėja Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija Interneto svetainių kūrimas, seo paslaugos Svetainių kūrimas, seo paslaugos