Aplinkos sveikata
Neinfekcinių ligų profilaktika
Mityba ir fizinis aktyvumas
Sveikatos mokymas
Vaikų sveikatos stiprinimas
Geroji praktika
Naujienos
Paslaugos
Programos ir projektai
Renginiai
|
|
Vanduo yra vienas iš labiausiai paplitusių Žemėje junginių, kurio ypatingos savybės lėmė gyvybės atsiradimą Žemėje. Vandens yra visuose gyvuose organizmuose. Jis sudaro apie 65 proc. suaugusio žmogaus ir iki 80 proc. vaiko kūno masės. Senstant vandens organizme mažėja. Organizme esančiame vandenyje vyksta medžiagų apykaita, įvairios cheminės reakcijos, nes vanduo yra daugelio medžiagų tirpiklis. Vanduo palaiko normalią kūno temperatūrą. Su vandeniu iš virškinimo trakto įsiurbiamos maisto medžiagos, pašalinami medžiagų apykaitos produktai. Vandens stokai žmogaus organizmas labai jautrus, dėl to gali sutrikti biologiškai aktyvių medžiagų koncentracija, nervinių bei kitų ląstelių veikla ir pan. Nevalgęs žmogus gali išgyventi keliasdešimt parų, o negerdamas – vos keletą dienų.
Pagal Lietuvos Respublikos geriamojo vandens įstatymą (Žin., 2001, Nr. 64-2327; 2010, Nr. 148-7564),
geriamasis vanduo – tai bet koks gamtinis ar paruoštas vanduo, skirtas gerti, virti, ruošti valgį ar naudoti kitoms namų ūkio reikmėms, neatsižvelgiant į tai, ar jis tiekiamas iš vandentiekio skirstomojo tinklo, talpyklų, buteliais ar kitaip sufasuotas; taip pat vanduo, naudojamas maisto įmonėse.
Lietuvos Respublikos geriamojo vandens įstatymas nustato į rinką tiekiamo, maisto įmonėse ir individualiai asmeniniame namų ūkyje naudojamo geriamojo vandens saugos ir kokybės užtikrinimo sąlygas įgyvendinant Lietuvos Respublikos gyventojų teisę vartoti sveiką ir švarų geriamąjį vandenį bei gauti informaciją apie jo saugą ir kokybę bei reglamentuoja pagrindines valstybės, savivaldybės institucijų, vandens tiekėjų ir vandens vartotojų funkcijas ir santykius, susijusius su geriamojo vandens gavyba, tiekimu, naudojimu, individualiu apsirūpinimu juo bei geriamojo vandens saugos ir kokybės kontrole.
Draudžiama tiekti į rinką geriamąjį vandenį, kuris neatitinka teisės aktų nustatytų reikalavimų, jeigu neįrodyta, kad naudojamas griežtai ribotą laikotarpį toks vanduo nekels potencialaus pavojaus žmonių sveikatai.
Lietuvoje viešajam geriamojo vandens tiekimui vartojamas giliųjų vandeningųjų horizontų vanduo, jis yra saugus ir tinkamas gėrimui, kai atitinka Lietuvos higienos normos HN 24:2017 „Geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimai“ (TAR, 2017-10-26, Nr. 16876) reikalavimus.
Geriamajam vandeniui yra keliami trys pagrindiniai reikalavimai:
1. Geriamajame vandenyje neturi būti patogeniškų mikroorganizmų, virusų, kirmėlių kiaušinėlių, pirmuonių, tai yra vanduo turi būti saugus epidemiologiniu požiūriu.
2. Geriamasis vanduo turi būti gerų organoleptinių savybių, tai yra bespalvis, bekvapis, skaidrus, be nemalonaus prieskonio.
3. Geriamajame vandenyje neturi būti toksinių medžiagų ar jų priemaišų didesnėse koncentracijose, negu yra reglamentuota higienos normoje HN 24:2017. Vanduo turi būti saugus toksikologiniu požiūriu.
Geriamojo vandens saugos ir kokybės 2021 m. apžvalga su priedais (6 lentelės) 1 lentelė, 2 lentelė, 3 lentelė, 4 lentelė, 5 lentelė, 6 lentelė.
|
Dėl maisto grandinės globalizacijos nuolat susiduriama su naujais uždaviniais ir pavojais vartotojų sveikatai bei interesams. Todėl aukšto lygio žmonių sveikatos apsauga yra vienas iš svarbiausių maistui skirtų teisės aktų tikslų, nustatytų 2002 m. sausio 28 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (EB) Nr. 178/2002, nustatančiame maistui skirtų teisės aktų bendruosius principus ir reikalavimus, įsteigiančiame Europos maisto saugos tarnybą ir nustatančiame su maisto saugos klausimais susijusias procedūras. Laisvas saugaus ir sveiko maisto judėjimas yra pagrindinė vidaus rinkos kryptis, svarbi gyventojų sveikatai bei gerovei ir jų socialiniams bei ekonominiams interesams.
Maisto produktus reglamentuojančiais įstatymais siekiama vieno arba daugiau bendrųjų tikslų: aukšto lygio žmonių sveikatos apsaugos ir vartotojų interesų apsaugos, įskaitant sąžiningos prekybos maistu praktiką, prireikus atsižvelgiant į gyvūnų sveikatos ir gerovės, augalų sveikatos ir aplinkos apsaugą. |
Norėdami pagerinti maisto produktų saugą ir kokybę, pasaulio mokslininkai maisto apdorojimui naudoja švitinimą. Pasaulyje maisto produktų švitinimas buvo išbandytas daugiau nei prieš 90 metų. Iki šių dienų mokslininkų vykdomi maisto švitinimo tyrimai kelia vis naujų klausimų, ginčų ir vartotojų nepasitikėjimą. |
Plačiau |
Žmogaus sveikata, jo gerovė neatsiejama nuo fizinės aplinkos. Pastaraisiais dešimtmečiais atlikti tyrimai rodo, kad aplinkos poveikio sveikatai dydis priklauso nuo cheminių medžiagų toksiškumo, taršos dydžio, veikimo trukmės bei individualių žmogaus organizmo savybių. Tais atvejais, kai prie nepalankios socialinės ar ekonominės situacijos, netinkamos gyvensenos prisideda kenksmingi aplinkos veiksniai, ligų rizika gali padidėti. Ligų rizika kiekvienai populiacijai yra skirtinga, jai nustatyti reikalingi lokalūs sveikatos ir aplinkos tyrimai. |
Plačiau |
Biologinis pavojus sveikatai siejamas su bakterijomis, virusais, grybeliais, kitais mikroorganizmais ir susijusiais toksinais. Šie mikroorganizmai plačiai paplitę gamtoje ir gali būti pavojingi žmonių sveikatai. Todėl siekiama užtikrinti aukštus sveikatos apsaugos standartus ir mažinti riziką, susijusią su biologinių medžiagų poveikiu. |
Plačiau |
Maisto priedas – medžiaga, kuri nėra vartojama kaip atskiras maisto produktas ir kaip tipinė maisto produktų sudedamoji dalis, neatsižvelgiant į tai, ar ji turi mitybinę vertę ar jos neturi. Maisto priedai sąmoningai dedami į maisto produktus dėl technologinių tikslų (gamybos, perdirbimo, apdorojimo, pakavimo, gabenimo ar laikymo) ir tampa patys ar jų dariniai tokių maisto produktų sudėtine dalimi. Maisto priedai padeda išlaikyti produktų kokybę ir išvengti mikroorganizmų sukeliamo gedimo, suteikti norimą konsistenciją, spalvą ar skonį, gali padėti produktus gabenant iš vienos šalies į kitą ar juos laikant. |
Plačiau |
Visos medžiagos ir (ar) gaminiai, skirti liestis su maistu, turi būti saugūs, t. y. pakankamai inertiški, kad neleistų į maistą išsiskirti tokiam medžiagų kiekiui, kuris keltų pavojų žmonių sveikatai ar nepriimtinai pakeistų maisto sudėtį, pablogintų jo organoleptines savybes. Prie su maistu kontaktuojančių medžiagų nėra priskiriamos dengiančios ar gaubiančios žaliavos, kurios yra maisto dalis ir gali būti suvartojamos su juo. Su maistu kontaktuojančių medžiagų ar gaminių ženklinimas, reklamavimas ir pateikimas neturi klaidinti vartotojų. |
Plačiau |
Natūralus mineralinis vanduo – mikrobiologiškai visavertis vanduo, esantis požeminiame vandens sluoksnyje ar telkinyje ir išgaunamas iš vieno ar daugiau natūralių ar dirbtinai atvertų šaltinių. Natūralų mineralinį vandenį galima aiškiai atskirti nuo paprasto geriamojo vandens: pagal jo savitumą, kurį parodo jo sudėtyje esančios mineralinės medžiagos, mikroelementai ar kitos sudedamosios dalys, o kartais ir tam tikras poveikis, pagal natūralų jo švarumą, kai šios savybės išliko nepakitusios dėl to, kad vanduo yra požeminis ir apsaugotas nuo galimų užteršimo pavojų. Natūralaus mineralinio vandens sudėtis, temperatūra ir kitos svarbiausios jo savybės turi išlikti nepakitusios ir neviršyti tam tikrų natūralaus svyravimo ribų. |
Plačiau |
Geriamasis vanduo, pagal Lietuvos Respublikos geriamojo vandens įstatymą (Žin., 2001, Nr. 64-2327), tai bet koks gamtinis ar paruoštas vanduo, skirtas gerti, virti, ruošti valgiui ar naudoti kitoms namų ūkio reikmėms, neatsižvelgiant į tai, ar jis tiekiamas iš vandentiekio skirstomojo tinklo, talpyklų, buteliais ar kitaip įpakuotas, bet koks vanduo, naudojamas maisto įmonėse maisto produktams gaminti, perdirbti, konservuoti arba tiekti į rinką, jeigu atsakinga valstybės institucija nusprendžia, kad vandens kokybė nepakenks galutinio produkto saugai ir kokybei, yra saugus, kai atitinka saugiam produktui keliamus reikalavimus, patvirtinančius, kad jo vartojimas nekelia jokios rizikos žmonių sveikatai ir gyvybei arba kelia ne didesnę riziką negu ta, kuri teisės aktuose nustatyta kaip leidžiama ir apie kurią vartotojams pranešama teisės aktų nustatyta tvarka, ir kai yra užtikrinta teisės aktų nustatyta gaunamo, ruošiamo ir tiekiamo vartotojams geriamojo vandens apsauga nuo taršos bei programinė priežiūra. |
Plačiau |
|
|
Renginių ir minėtinų dienų kalendorius |
|