Vienas gėrimas per pusryčius gali sumažinti širdies ligų riziką iki 18 proc.

breakfast drink heart benefits

Remiantis išsamiais tyrimais, per pusryčius geriama kava gali iki 18 proc. sumažinti širdies ligų riziką. Apsauginį poveikį lemia kavoje esantys polifenoliai ir antioksidantai, kurie mažina arterijų uždegimą ir gerina kraujotaką. Didžiausią naudą duoda saikingas kavos vartojimas (3-5 puodeliai per dieną), geriausia juodos, be cukraus ar grietinėlės. Vartojimas rytais iki 10:00 val. ryto puikiai apsaugo širdies ir kraujagyslių sistemą. Laikas, kiekis ir paruošimo būdas – visi šie veiksniai yra labai svarbūs atskleidžiant kavos poveikį širdies sveikatai.

Atskleistas širdį saugantis pusryčių gėrimas

Atskleistas širdį saugantis pusryčių gėrimas

Reklama

Tyrimai rodo, kad kavos vartojimas gali gerokai sumažinti širdies ligų riziką . Tyrimai parodė, kad reguliariai geriantiems kavą širdies ir kraujagyslių ligų rizika yra iki 18 % mažesnė nei negeriantiems kavos.

Atrodo, kad apsauginis poveikis susijęs su gausiu kavos antioksidantų profiliu, ypač polifenolių, kurie mažina uždegimą ir gerina kraujagyslių funkciją.

Kofeinas taip pat gali prisidėti prie medžiagų apykaitos ir kraujotakos gerinimo.

Reklama

Mokslininkai pabrėžia, kad didžiausią naudą duoda juoda kava be pridėtinio cukraus ar riebaus kremo. Ideali apsauginė dozė yra 3-5 puodeliai per dieną, nors individualus toleravimas skiriasi.

Nauda išlieka tiek su kofeinu, tiek be kofeino.

Kaip šis rytinis gėrimas veikia širdies ir kraujagyslių sistemą

Nors kava tapo rytiniu ritualu milijonams žmonių visame pasaulyje, netrukus po jos išgėrimo ji daro daugybę specifinių poveikių širdies ir kraujagyslių sistemai.

Reklama

Kavoje esantys polifenoliai ir antioksidantai mažina arterijų sienelių uždegimą ir apsaugo kraujagysles nuo oksidacinės pažaidos.

Kofeinas laikinai padidina kraujospūdį, tačiau reguliariai vartojant kavą pagerėja endotelio funkcija– vidinė kraujagyslių gleivinė tampa jautresnė, todėl pagerėja kraujotaka.

Be to, kavos junginiai padeda reguliuoti gliukozės apykaitą ir jautrumą insulinui, mažina apnašų susidarymą arterijose.

Reklama

Šie mechanizmai kartu prisideda prie pastebėto 18 % sumažėjusios širdies ir kraujagyslių ligų rizikos tarp saikingai kavą geriančių asmenų.

Moksliniai įrodymai, pagrindžiantys 18 % sumažėjusią riziką

18 % mažesnė širdies ir kraujagyslių ligų rizika tarp kavos mėgėjų nustatyta remiantis išsamiais epidemiologiniais įrodymais, sukauptais per dešimtmečius trukusius tyrimus.

Šį statistiškai reikšmingą ryšį patvirtina kelios metaanalizės, įskaitant Amerikos širdies asociacijos žurnale (Journal of the American Heart Association) paskelbtą svarbų tyrimą, kuriame išnagrinėtas 21 perspektyvinis kohortinis tyrimas su daugiau kaip 10 milijonų stebėjimo metų.

Reklama

Mokslininkai šį apsauginį poveikį aiškina kavos polifenoliais ir antioksidantais, kurie mažina uždegimą ir gerina jautrumą insulinui.

Rizika labiausiai sumažėja, kai kasdien suvartojama 3-5 puodeliai kavos.

Svarbu tai, kad šie rezultatai rodo, jog priklausomybė nuo dozės priklauso nuo įvairių populiacijų, o tai sustiprina potencialių kardioprotekcinių kavos savybių įrodymus.

Reklama

Optimalus laikas ir kiekis didžiausiam poveikiui pasiekti

Tyrimai, kuriuose nagrinėjami kavos vartojimo įpročiai, rodo, kad tiek laikas, tiek kiekis yra labai svarbūs siekiant maksimaliai padidinti naudą širdies ir kraujagyslių sistemai. Tyrimai rodo, kad vienas puodelis (236-355 mililitrų) kavos rytais, ypač per pusryčius, duoda geriausius rezultatus.

Atrodo, kad 18 % sumažėja rizika, kai kava geriama iki 10.00 val. ryto, galbūt dėl cirkadinio ritmo poveikio medžiagų apykaitai. Ekspertai įspėja, kad viršijus trijų puodelių per dieną gali sumažėti nauda ir jautriems asmenims pasireikšti nepageidaujamas poveikis, pavyzdžiui, nerimas ar miego sutrikimai.

Tiems, kurie siekia maksimalios apsauginės naudos, svarbiau palaikyti pastovų kasdienį vartojimą nei retkarčiais suvartoti didesnį kiekį.

Reklama

Siūlymai, kaip derinti, kad sustiprintumėte sveikatai palankų poveikį širdžiai

Tyrimai rodo, kad strategiškai derinant kavą su tam tikrais maisto produktais galima labai sustiprinti jos kardioprotekcines savybes.

Viso grūdo produktai, pavyzdžiui, avižiniai dribsniai ar viso grūdo skrebučiai, suteikia skaidulų, kurios veikia sinergiškai su kavos polifenoliais ir mažina uždegimą. Riešutai, ypač graikiniai arba migdolai, suteikia širdžiai naudingų omega-3 riebalų rūgščių ir antioksidantų.

Uogos papildo kavos naudą, suteikdamos papildomų flavonoidų, kurie gerina kraujagyslių funkciją.

Reklama

Kiaušinių baltymai arba graikiškas jogurtas suteikia būtinų aminorūgščių be sočiųjų riebalų. Labai svarbu vengti saldžių priedų ir daug riebalų turinčių priedų, nes jie panaikina kavos naudą.

Netgi juodasis šokoladas (70 % ir daugiau kakavos), saikingai vartojamas su kava, gali sustiprinti širdies apsaugą.

Kam šis kasdienis įprotis naudingiausias

Įdomu, kad kavos vartojimas skirtingoms gyventojų grupėms duoda skirtingą naudą širdies ir kraujagyslių sistemai.

Reklama

Tyrimai rodo, kad vidutinio amžiaus suaugusiesiems (45-65 m.) labiausiai sumažėja širdies ligų rizika, galbūt dėl to, kad jų pradinė rizika yra didesnė nei jaunesnių asmenų.

Moterys gali turėti didesnį apsauginį poveikį nei vyrai, nes tyrimai parodė, kad rizika sumažėja iki 24 %, o vyrų – 15 %.

Asmenims, turintiems metabolinių rizikos veiksnių, įskaitant lengvą hipertenziją, prediabetą ar vidutinio sunkumo hipercholesterolemiją, reguliarus kavos vartojimas dažnai būna naudingesnis.

Reklama

Tačiau asmenims, sergantiems sunkia hipertenzija, aritmijomis ar nerimo sutrikimais, reikėtų elgtis atsargiai, nes kofeinas gali pabloginti šias ligas.

Dažniausiai pasitaikančios klaidingos nuomonės apie šį gėrimą ir širdies sveikatą

Nepaisant vis daugiau įrodymų apie kavos naudą širdies ir kraujagyslių sistemai įvairiose populiacijose, visuomenėje vis dar gajūs mitai apie šį populiarų rytinį gėrimą.

Daugelis neteisingai mano, kad kava visuotinai ir ilgam padidina kraujospūdį, nors tyrimai rodo, kad įprastai geriantiems kavą išsivysto tolerancija jos ūmiam poveikiui.

Reklama

Kitas klaidingas įsitikinimas yra tas, kad kava sukelia nereguliarų širdies plakimą– tyrimai rodo, kad saikingas jos vartojimas iš tikrųjų gali sumažinti aritmijos riziką.

Kai kurie baiminasi, kad kavos rūgštingumas kenkia širdies sveikatai, tačiau tyrimai to nepatvirtina.

Manant, kad visi kavos ruošimo būdai yra vienodai naudingi, neatsižvelgiama į svarbius filtruotos, nefiltruotos ir espreso kavos ruošimo būdų skirtumus, susijusius su jų poveikiu cholesterolio kiekiui ir širdies bei kraujagyslių sistemos rodikliams.

Reklama

Šio gėrimo įtraukimas į įvairius mitybos modelius

Šio gėrimo įtraukimas į įvairius mitybos modelius

Norint kavą integruoti į įvairius mitybos būdus, reikia apsvarstyti jos ruošimo būdus, priedus ir laiką, kad kavos nauda sveikatai būtų kuo didesnė.

Viduržemio jūros regiono dietos atveju juodoji kava natūraliai dera su augalinės kilmės patiekalais. Laikantys DASH arba mažo natrio kiekio dietos turėtų stebėti pridėtus saldiklius ir grietinėlės tirštiklius, kuriuose gali būti paslėpto natrio arba cukraus.

Reklama

Pasninkaujantys su pertraukomis gali vartoti juodą kavą nevalgius, nesutrikdydami medžiagų apykaitos.

Besilaikantieji augalinės dietos turėtų rinktis ne pieno alternatyvas, pavyzdžiui, migdolų ar avižų pieną, o ne įprastus grietinėlės tirštiklius.

Ketogeninės mitybos šalininkams, pridėjus sveikų riebalų, pavyzdžiui, MCT aliejaus, kava tampa tinkama rytinei mitybai, kuri palaiko širdies sveikatą ir kartu atitinka mitybos reikalavimus.

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like