Tampa toksiški: 4 populiarūs produktai, kurių niekada neturėtumėte kaitinti

toxic products to avoid heating

Daugelis žmonių nė nesusimąsto, kad kasdien naudojami daiktai, tokie kaip plastikiniai indai ar kosmetika, esant aukštesnei temperatūrai gali išskirti medžiagas, kurios ilgainiui daro neigiamą poveikį sveikatai. Šios medžiagos gali trikdyti hormonų veiklą, paveikti kvėpavimo sistemą ar net turėti ryšį su tam tikrais vėžio tipais. Supratimas, kaip tam tikri produktai reaguoja į karštį, padeda priimti geresnius sprendimus kasdienėje buityje.

Plastikiniai maisto indeliai

Plastikiniai indai yra populiarūs dėl savo patogumo, tačiau šildant juose maistą gali išsiskirti cheminės medžiagos, tokios kaip bisfenolis A (BPA) ir ftalatai. Šie junginiai siejami su hormonų veiklos sutrikimais, vaisingumo problemomis ir tam tikrais onkologiniais susirgimais. Nors kai kurie plastikiniai indai pažymėti kaip tinkami naudoti mikrobangų krosnelėje, tai negarantuoja, kad šildymo metu medžiagos nepateks į maistą. Saugesnė alternatyva – stiklinių, keramikinių ar nerūdijančio plieno indų naudojimas.

Reklama

Kosmetika ir grožio priemonės

Daugelis kosmetikos gaminių, ypač aerozolinės priemonės, kvepalai, nagų lakai ar makiažo pagrindai, veikiami aukštesnės nei įprasta temperatūros, gali keisti savo cheminę sudėtį. Aerozoliai gali tapti degūs, kai kurios medžiagos skyla ir tampa dirginančiomis kvėpavimo takus ar odą. Be to, esant karščiui, kosmetikos veiksmingumas mažėja. Norint išvengti rizikos, rekomenduojama laikyti kosmetiką vėsioje, nuo tiesioginių saulės spindulių apsaugotoje vietoje.

Nepridegantys indai

Nelipnūs indai, ypač tie, kurių danga pagaminta iš teflono (PTFE), yra saugūs tik esant vidutinei kaitrai. Kai temperatūra viršija 260 laipsnių, danga gali pradėti skaidytis, o viršijus 500 laipsnių – išskirti toksiškus garus. Šie garai gali sukelti vadinamąją polimerų dūmų karštinę, pasireiškiančią galvos skausmu, karščiavimu, kvėpavimo sutrikimais. Nerekomenduojama keptuves palikti tuščias ant karštos viryklės ar naudoti, jei jų paviršius pažeistas.

Maisto pakuotės ir laikymo plėvelės

Kai kurios plastikinės maisto pakuotės, ypač tos, kuriose yra PVC arba stireno junginių, šildant gali išskirti medžiagas į maistą. Kaitinant maistą, suvyniotą į plastikines plėveles ar laikomą vienkartiniuose indeliuose, šios medžiagos gali pereiti į maistą ir būti suvartotos. Net aliuminio folija, kontaktuodama su rūgščiu maistu ir esant karščiui, gali pernešti metalo pėdsakus. Saugiausias sprendimas – prieš kaitinimą perkelti maistą į stiklinį ar keramikinį indą.

Reklama

Išvados

Nors ne visi produktai kelia pavojų naudojant juos įprastai, svarbu suprasti, kaip kaitra keičia jų savybes. Plastikas, kosmetika, nelipnūs indai ir vienkartinės pakuotės, naudojami netinkamai, gali tapti kenksmingi. Renkantis tinkamus šildymo būdus ir saugesnes alternatyvas, galima sumažinti riziką ir užtikrinti kasdienį saugumą savo namuose.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like