Tyrimai rodo, kad penki mitybos veiksniai gali pagreitinti pažinimo funkcijų silpnėjimą ir padidinti demencijos riziką: itin apdorotas maistas, kuriame yra priedų, maistas, kuriame gausu pridėtinio cukraus ir didelio fruktozės kiekio kukurūzų sirupo, produktai su transriebalais ir hidrintais aliejais, per didelis alkoholio vartojimas ir rafinuoti angliavandeniai, pvz., baltų miltų produktai. Šie produktai sukelia uždegimą, pažeidžia nervų membranas, blogina kraujo tekėjimą į smegenis ir sutrikdo neuromediatorių sistemas. Šių smegenis žalojančių maisto produktų supratimas yra pirmas žingsnis link apsauginių mitybos pokyčių.
Itin perdirbti maisto produktai: Smegenų žudikai: tylūs smegenų žudikai
Itin perdirbtas maistas: Smegenų žudikai: tylūs smegenų žudikai
Nors mitybos ekspertai jau seniai perspėjo apie itin apdorotų maisto produktų keliamą pavojų fizinei sveikatai, vis daugiau tyrimų šiuos patogius, bet chemiškai sudėtingus produktus sieja su padidėjusia demencijos rizika.
Šie maisto produktai, kuriems būdingi pramoniniai receptai su emulsikliais, konservantais, dirbtiniais dažikliais ir kvapiosiomis medžiagomis, sukelia sisteminį uždegimą, kuris apima ir smegenų audinius.
2022 m. žurnale „Neurology” atliktame tyrime nustatyta, kad daugiausiai itin apdorotų maisto produktų vartojančių dalyvių kognityvinės funkcijos prastėjo 28 % greičiau, palyginti su tais, kurie jų vartojo mažiau.
Pagrindiniai kaltininkai yra iš anksto supakuoti užkandžiai, greitai paruošiami makaronai, pusryčių dribsniai su pridėtiniu cukrumi ir pašildyti paruošti patiekalai.
Juose esantys uždegimą sukeliantys priedai, rafinuoti angliavandeniai ir nesveiki riebalai sukelia neurologinį stresą, kuris ilgainiui kaupiasi.
Pridėtinis cukrus ir didelės fruktozės kukurūzų sirupas
Nors natūralių cukrų yra vaisiuose ir daržovėse, per didelis pridėtinio cukraus ir didelio fruktozės kiekio kukurūzų sirupo vartojimas kelia didelį pavojų kognityvinei sveikatai.
Šie saldikliai sukelia uždegimines smegenų reakcijas ir skatina atsparumą insulinui, todėl ilgainiui pablogėja nervų funkcija.
Žurnale „Journal of Alzheimer’s Disease” paskelbti tyrimai rodo, kad didelis cukraus suvartojimas susijęs su hipokampo, smegenų srities, svarbios atminties formavimuisi, tūrio sumažėjimu.
Be to, vartojant cukrų, susidaro pažangiųjų glikacijos galutinių produktų (AGE), kurie pažeidžia smegenų ląsteles.
Dažniausi šaltiniai yra gazuoti gėrimai, saldumynai, kepiniai ir, netikėtai, daugelis „sveikų” maisto produktų, pavyzdžiui, aromatizuotas jogurtas, granola ir vaisių sultys.
Transriebalai ir hidrinti aliejai
Transriebalai ir hidrinti aliejai
Transriebalai ir hidrinti aliejai yra dar vienas svarbus mitybos rizikos veiksnys, sukeliantis kognityvinių funkcijų silpnėjimą ir demenciją. Šie dirbtiniai riebalai, gaunami hidrinant skystus aliejus ir paverčiant juos kietaisiais riebalais, yra susiję su padidėjusiu uždegimu, oksidaciniu stresu ir pablogėjusia smegenų funkcija.
Tyrimai rodo, kad šie junginiai gali pažeisti nervų membranas, sutrikdyti smegenų kraujotaką ir pagreitinti smegenų audinio atrofiją. Tyrimai parodė, kad transriebalų vartojimas yra susijęs su prastesne pažintine veikla, mažesniu smegenų tūriu ir didesne Alzheimerio ligos rizika.
Nors daugelyje šalių pramoniniai transriebalai uždrausti arba jų naudojimas apribotas, jų vis dar yra perdirbtuose maisto produktuose, kurie iš dalies hidrinami, o sudedamųjų dalių etiketėse dažnai nurodomi kaip „hidrinti aliejai”.
Per didelis alkoholio vartojimas
Alkoholio vartojimo ir demencijos ryšys yra sudėtinga sveikatos problema, turinti didelį poveikį smegenų sveikatai. Tyrimai rodo, kad nuolatinis gausus alkoholio vartojimas pagreitina smegenų senėjimą ir gerokai padidina demencijos išsivystymo riziką. Alkoholis tiesiogiai pažeidžia neuronus ir sutrikdo svarbiausias neuromediatorių sistemas, todėl sutrinka kognityvinės funkcijos.
Nors saikingo alkoholio vartojimo rezultatai nevienareikšmiai, pernelyg didelis alkoholio vartojimas nuolat susijęs su sumažėjusiu smegenų tūriu ir sutrikusia vykdomąja funkcija. Tyrimai rodo, kad asmenų, kurie per savaitę išgeria daugiau kaip 14 gėrimų, kognityvinės funkcijos prastėja greičiau, palyginti su mažai geriančiais ar abstinentais.
Atrodo, kad žalingas poveikis priklauso nuo dozės, nes kiekvienas papildomas kasdien išgeriamas gėrimas proporcingai didina demencijos riziką.
Rafinuoti angliavandeniai ir baltųjų miltų produktai
Alkoholis tiesiogiai kenkia smegenų ląstelėms, tačiau kita susirūpinimą kelianti mitybos kategorija yra susijusi su tuo, ką kasdien vartojame kaip pagrindinius produktus.
Rafinuoti angliavandeniai ir baltųjų miltų produktai sukelia staigų cukraus kiekio kraujyje šuolį, po kurio prasideda uždegiminės reakcijos, ilgainiui galinčios pažeisti smegenų kraujagysles.
Tyrimai rodo, kad mityba, kurioje gausu šių labai perdirbtų angliavandenių, susijusi su padidėjusiu pažinimo funkcijų pablogėjimu ir demencijos rizika. Baltos duonos, pyragaičių ir perdirbtų grūdų glikemija sukelia atsparumą insulinui, kurį mokslininkai dabar sieja su pablogėjusia smegenų funkcija ir spartesniu kognityviniu senėjimu.
Rafinuotus angliavandenius pakeitus neskaldytais grūdais, ankštinėmis daržovėmis ir daug ląstelienos turinčiais alternatyviais produktais, gaunama ilgalaikė energija be uždegiminės kaskados, kuri gali pakenkti smegenų sveikatai.