Cukraus veido sindromas atsiranda dėl per didelio cukraus vartojimo, kuris dėl glikacijos pažeidžia odą. Požymiai: ankstyvos raukšlės, paburkimas, paraudimas ir į aknę panašūs spuogai. Veidrodžio testas padeda nustatyti simptomus apžiūrint veido bruožus natūralioje šviesoje iš 30-46 cm atstumo. Reguliariai vertinant galima stebėti pokyčius laikui bėgant. 21 dienos cukraus detoksikacija dažnai pagerina odos tekstūrą ir sumažina uždegimą. Sumažinus pridėtinio cukraus kiekį iki mažiau nei 25 g per dieną, simptomai gali pasikeisti. Tinkamai įvertinus paaiškės, ar mitybos pokyčiai gali pakeisti jūsų veido spalvą.
Kas tiksliai yra „cukrinio veido sindromas”?
Cukraus veido sindromas – tai matomi odos pokyčiai, atsirandantys dėl per didelio cukraus vartojimo.
Reguliariai vartojamas didelis cukraus kiekis sukelia glikaciją, t. y. procesą, kurio metu cukraus molekulės jungiasi su tokiais baltymais kaip kolagenas ir elastinas, sudarydamos pažangius glikacijos galutinius produktus (AGE).
Šie AGE pažeidžia struktūrinius baltymus, atsakingus už odos elastingumą ir stangrumą, todėl atsiranda būdingi veido bruožai: ankstyvos raukšlės, suglebusi oda, paburkimas po akimis ir papilkėjusi veido spalva.
Be to, cukraus vartojimas sukelia uždegimą, dėl kurio gali paūmėti spuogai ir odos paraudimas.
Šis sindromas labiausiai pasireiškia aplink akis, kaktą, skruostus ir žandikaulio liniją.
Mokslo žinios apie cukraus poveikį jūsų odai
Vartojant per daug rafinuotų angliavandenių prasideda sudėtinga biocheminė kaskada, kuri pažeidžia odą ląstelių lygmeniu.
Procesas prasideda nuo gliukozės kiekio kraujyje padidėjimo, sukeliančio insulino gamybą, kuris suaktyvina uždegimo procesus visame organizme.
Šis uždegimas pagreitina glikaciją – procesą, kurio metu cukraus molekulės susijungia su tokiais baltymais kaip kolagenas ir elastinas be fermentinio reguliavimo.
Susidarę pažengusios glikacijos galutiniai produktai (AGE) sukelia struktūrinių baltymų susipynimą, todėl nukenčia odos elastingumas ir stangrumas.
Be to, vartojant cukrų padidėja kortizolio kiekis, todėl padidėja riebalų gamyba ir gali paūmėti aknė.
Lėtinė daug cukraus turinti mityba taip pat išeikvoja antioksidantų atsargas, todėl oda tampa pažeidžiama oksidacinio streso ir priešlaikinio senėjimo.
5 įspėjamieji požymiai, kad jums formuojasi cukrinis veidas
Fizinės per didelio cukraus kiekio vartojimo apraiškos dažnai išryškėja ant veido anksčiau, nei žmonės atpažįsta, kad jų mitybos įpročiai yra problemiški. Pastebimi tokie požymiai: ankstyvos raukšlės aplink akis ir burną, nuolatinis skruostų ir nosies paraudimas, ryškėjančios smulkios raukšlelės.
Papildomi požymiai – netolygus odos atspalvis, ryškūs tamsūs ratilai ir pastebimas paburkimas po akimis. Daugeliui pasireiškia greitesnis žandikaulio linijos suglebimas ir padažnėjusios spuogų išskyros, ypač smakro srityje.
Neryškūs, bet svarbūs požymiai – papilkėjusi, gyvybingumo stokojanti veido spalva ir dažniau pasitaikančios odos žymės.
Šie matomi pokyčiai paprastai atsiranda palaipsniui, todėl norint juos anksti pastebėti, vertinga reguliariai tikrintis veidrodyje.
Veidrodžio testas: kaip tinkamai jį atlikti
Norint tiksliai įvertinti galimus su cukrumi susijusius veido pokyčius, norint tinkamai atlikti veidrodinį testą, reikia specialių apšvietimo sąlygų ir metodiškų stebėjimo metodų.
Specialistai rekomenduoja naudoti natūralią dienos šviesą arba viso spektro apšvietimą, kuris tolygiai apšviečia veidą be ryškių šešėlių.
Atsistokite 30-46 cm atstumu nuo švaraus veidrodžio ir sistemingai apžiūrėkite penkias pagrindines sritis: paburkimą po akimis, smulkias raukšleles aplink burną, veido paraudimą, kaktos raukšles ir bendrą odos tekstūrą.
Stebėjimus užfiksuokite nuotraukomis, kad laikui bėgant galėtumėte palyginti.
Kad rezultatai būtų geriausi, testą atlikite ryte, prieš naudodami odos priežiūros priemones, ir kartokite kas savaitę.
Palyginkite dabartinius stebėjimus su pradinėmis nuotraukomis, kad nustatytumėte progresuojančius pokyčius, galimai susijusius su cukraus vartojimu.
Ne tik išvaizda: Kaip cukrus veikia odos sveikatą?
Daugiau nei išvaizda: Kaip cukrus veikia odos sveikatą?
Vizualiniai rodikliai, nustatyti atliekant veidrodinį testą, atskleidžia tik paviršines giluminio cukraus poveikio odos sveikatai apraiškas. Po matomais simptomais pernelyg didelis cukraus vartojimas sukelia glikaciją– procesą, kurio metu cukraus molekulės jungiasi su baltymais, sudarydamos pažengusios glikacijos galutinius produktus (AGE).
Šie AGE pažeidžia kolageno ir elastino skaidulas, todėl pažeidžiamas odos struktūrinis vientisumas. Be to, cukrus didina insulino kiekį, todėl didėja uždegiminiai žymenys, dėl kurių paūmėja tokie susirgimai kaip aknė ir rožinė.
Lėtinis padidėjęs cukraus kiekis kraujyje blogina mikrocirkuliaciją, todėl sumažėja deguonies ir maistinių medžiagų patekimas į odos ląsteles. Šis medžiagų apykaitos sutrikimas spartina ląstelių senėjimą ir silpnina natūralius odos atstatomuosius mechanizmus, todėl sutrinka odos barjerų funkcija ir padidėja jautrumas aplinkos poveikiui.
Dažniausi paslėpti cukraus šaltiniai jūsų mityboje
Daugelis vartotojų nežino, kad cukrus paplitęs ne tik akivaizdžiuose saldumynuose, bet ir iš pažiūros nekaltuose maisto produktuose.
Perdirbtuose maisto produktuose, pavyzdžiui, makaronų padažuose, salotų padažuose ir duonoje, dažnai yra pridėtinio cukraus, kuris slepiamas po įvairiais pavadinimais, pavyzdžiui, dekstrozės, maltozės ir didelės fruktozės kukurūzų sirupo.
Ypatingą pavojų kelia gėrimai: vaisių sultyse, kokteiliuose ir sportiniuose gėrimuose kartais yra daugiau cukraus nei gazuotuose gėrimuose.
Net „sveiki maisto produktai”, tokie kaip granola, baltyminiai batonėliai ir neriebūs jogurtai, dažnai skonį kompensuoja pridėtiniais saldikliais.
Atidžiai skaitydami maistingumo etiketes ir atkreipdami dėmesį į sudedamąsias dalis, o ne į rinkodaros teiginius, atpažinkite šiuos paslėptus cukraus šaltinius, sukeliančius cukraus veido sindromą.
21 dienos cukraus detoksikacija švaresnei odai
21 dienos cukraus detoksikacija švaresnei odai
21 dieną išbraukus cukrų iš savo mitybos raciono, gali iš esmės pasikeisti odos sveikata, nes organizmas turės pakankamai laiko atsistatyti ir ištaisyti ląstelių pažeidimus.
Detoksikacijos protokolas pradedamas nuo rafinuoto cukraus, daug glikemijos turinčių maisto produktų ir paslėptų cukraus šaltinių pašalinimo. Paprastai per pirmąją savaitę dalyviai pastebi sumažėjusį uždegimą ir veido paburkimą.
Keturioliktą dieną, normalizavus insulino kiekį, daugeliui sumažėja spuogų protrūkių ir pagerėja odos tekstūra. Paskutinę savaitę šie pagerėjimai dar labiau sustiprinami, kartu nustatant tvarius mitybos modelius.
Mitybos specialistai rekomenduoja padidinti vandens suvartojimą, vartoti daug antioksidantų turinčius maisto produktus ir teikti pirmenybę kokybiškam miegui per visą detoksikacijos laikotarpį, kad maksimaliai pagerėtų odos atstatymas ir kolageno gamyba.
Realūs rezultatai: Prieš ir po cukraus pašalinimo
Klinikinių atvejų nuotraukų įrodymai rodo, kad cukraus atsisakymas keičia odos sveikatą. Tiriamųjų, kurie 30-60 dienų atsisakė rafinuoto cukraus, veido oda tapo ryškesnė, sumažėjo uždegimas ir sumažėjo aknės išsiveržimų.
Dokumentuose atskleista, kad per pirmąją savaitę pastebimai sumažėjo veido paburkimas.
Iki trečios savaitės paraudimas paprastai sumažėja 40-60 %. Po šešių savaičių dalyviams maždaug 30 % sumažėjo smulkių raukšlelių ir labai pagerėjo odos elastingumas.
Dermatologai pažymi, kad šie pokyčiai tiesiogiai susiję su sumažėjusiais insulino šuoliais ir sumažėjusia glikacijos žala kolageno skaiduloms, o tai moksliškai patvirtina lyginamuosiuose vaizduose matomus akivaizdžius pagerėjimus.
Ekspertų patarimai: Ką dermatologai sako apie veidą su cukrumi
Pirmaujantys įvairių sričių dermatologai nuolat įspėja pacientus apie žalingą cukraus poveikį odos sveikatai.
Dr. Ellen Marmur, garsi dermatologė ir knygų autorė, aiškina, kad cukrus sukelia uždegimą dėl proceso, vadinamo glikacija, kai cukraus molekulės jungiasi su tokiais baltymais kaip kolagenas ir elastinas ir juos sustingdo.
Dr. Whitney Bowe, sertifikuota dermatologė, pabrėžia, kad daug glikemijos turintis maistas padidina insulino kiekį, todėl suaktyvėja riebalų liaukos ir pagreitėja senėjimas.
„Sumažinti suvartojamo cukraus kiekį yra viena iš svarbiausių mano rekomendacijų, kad oda būtų švaresnė„, – pažymi ji.
Dauguma dermatologų rekomenduoja riboti pridėtinio cukraus kiekį iki mažiau nei 25 gramų per dieną ir padidinti antioksidantų turtingų maisto produktų kiekį, kad būtų neutralizuota esama žala.
Odai nekenksmingos alternatyvos saldumynams patenkinti
Odai nekenksmingos alternatyvos saldumynams patenkinti
Kai norisi saldžių skanėstų, keletas sveikesnių alternatyvų gali patenkinti saldumynų poreikį ir nesukelti uždegiminės kaskados, susijusios su cukraus veido sindromu.
Neskaldyti vaisiai yra natūraliai saldūs, be to, juose esančios skaidulos lėtina cukraus pasisavinimą. Uogose, ypač mėlynėse ir braškėse, yra antioksidantų, kovojančių su odos uždegimais.
Juodasis šokoladas, kuriame yra ne mažiau kaip 70 % kakavos, turi flavonoidų, palaikančių odos sveikatą. Cinamonas suteikia maistui saldumo ir nepadidina cukraus kiekio kraujyje, o vienuolių vaisiai ir stevija yra nulinio glikemiškumo saldikliai gėrimams ir kepiniams.
Graikiškas jogurtas su medumi suteikia baltymų ir patenkina deserto troškimą.