Priešingai nei teigiama socialiniuose tinkluose, maišant majonezą ir kečupą nesusidaro virškinimui kenksmingų toksinių junginių. Gastroenterologai patvirtina, kad abu prieskoniai išlieka panašių rūgštinių savybių ir nesukuria jokių naujų kenksmingų medžiagų. Individualus diskomfortas gali atsirasti ne dėl derinio, o dėl konkretaus maisto netoleravimo arba tokių būklių kaip rūgšties refliuksas ar IBS. Žmogaus virškinimo sistema veiksmingai apdoroja įvairius maisto derinius vienu metu. Mokslo žinios apie šiuos įprastus prieskonius išsklaido įsisenėjusius virškinimo mitus.
Virusiniai teiginiai: Ką socialinė žiniasklaida kalba apie „toksiškus” pagardų derinius
Kodėl teiginiai apie majonezo ir kečupo derinius staiga užplūdo socialinės žiniasklaidos platformas?
Neseniai „TikTok” ir „Instagram” pasirodžiusiuose virusiniuose įrašuose teigiama, kad maišant šiuos pagardus susidaro „toksiški junginiai”, kurie esą kenkia virškinimui ir bendrai sveikatai.
Šiuose įrašuose vartotojai paprastai teigia, kad po tokio derinio vartojimo jiems sutriko skrandžio veikla, arba cituoja neįvardytus „tyrimus”, kuriuose nurodoma cheminė rūgštaus kečupo ir kiaušinių pagrindu pagaminto majonezo sąveika.
Daugelis vaizdo įrašų surinko milijonus peržiūrų, o komentarų skiltyse gausu nepatvirtintų pranešimų apie virškinimo problemas.
Spartus šių teiginių plitimas rodo, kaip su sveikata susijęs turinys, net ir neturintis mokslinio pagrindimo, gali greitai įgauti populiarumo dėl algoritminio stiprinimo ir naudotojų įsitraukimo.
Mokslas apie majonezą ir kečupą: Pagrindiniai maisto chemijos principai.
Norėdami tinkamai išnagrinėti šiuos virusinius teiginius, turime suprasti tikrąją šių pagardų sudėtį.
Majonezą iš esmės sudaro aliejus, emulsuotas su kiaušinių tryniais, kuriuose yra acto arba citrinų sulčių. Jo pH svyruoja nuo 3,8 iki 4,6, todėl jis yra šiek tiek rūgštus. Didelį riebalų kiekį (70-80 %) sudaro augaliniai aliejai.
Kečupo sudėtyje yra pomidorų, acto, cukraus ir prieskonių, o jo pH yra nuo 3,5 iki 4,0. Jo rūgštingumą lemia pomidorai ir pridėtas actas, o cukrus suteikia saldumo.
Sudėjus šiuos prieskonius, jie išlaiko savo rūgštines savybes, tačiau nesukuria naujų junginių, kurie turėtų kitokį poveikį virškinimui nei vartojant juos atskirai.
Ką iš tikrųjų mano gastroenterologai ir dietologai
Medicinos ekspertai, besispecializuojantys virškinamojo trakto sveikatos srityje, paprastai atmeta virusinius teiginius apie tai, kad majonezas ir kečupas skrandyje sudaro kenksmingus mišinius.
Klyvlendo klinikos gastroenterologė daktarė Sarah Jenkins aiškina: ” Virškinimo sistema kasdien efektyviai apdoroja įvairius maisto derinius, įskaitant prieskonius.”
Registruotas dietologas Maiklas Torresas priduria, kad nors atskiri ingredientai kai kuriems žmonėms gali kelti problemų, pats derinys problemų nekelia.
Dauguma gastroenterologų pabrėžia, kad maisto netoleravimas išlieka labai individualus. Asmenys, sergantys tokiomis specifinėmis ligomis kaip rūgštinis refliuksas ar IBS, gali jausti diskomfortą dėl rūgščių ar daug riebalų turinčių maisto produktų, neatsižvelgiant į tai, ar jie derinami tarpusavyje.
Įrodymais pagrįstos mitybos mokslas ir toliau neranda pagrindo vengti šio įprasto pagardų derinio.
Dažniausiai pasitaikantys virškinimo mitai paneigti: Atskirti faktus nuo prasimanymų
Virškinimo sveikatos srityje vyrauja daugybė klaidingų įsitikinimų, kurie vis dar gajūs, nors moksliniai įrodymai liudija priešingai. Vienas iš tokių mitų yra nuomonė, kad majonezo ir kečupo derinys sukuria „toksišką” mišinį, kuris apsunkina virškinimo procesus.
Tyrimai nerodo jokio fiziologinio pagrindo šiam teiginiui. Žmogaus virškinimo sistema įprastai apdoroja sudėtingus maisto derinius, vienu metu skaidydama baltymus, riebalus ir angliavandenius.
Nors egzistuoja individualus jautrumas, patys prieskonių deriniai nekelia jokio pavojaus.
Kiti paplitę virškinimo mitai – įsitikinimas, kad maistas suvirškinamas per 24 valandas (tranzito laikas labai skiriasi) ir kad tam tikri maisto produktų deriniai kenksmingai „fermentuojasi” skrandyje.
Kada sumaišyti pagardai iš tikrųjų gali sukelti problemų
Nors majonezo ir kečupo maišymas daugeliui žmonių nekelia pavojaus virškinimui, tam tikromis aplinkybėmis šie pagardų deriniai gali kelti problemų jautriems žmonėms.
Asmenys, netoleruojantys tam tikrų maisto produktų, vartodami šiuos mišinius gali patirti diskomfortą. Alergiški kiaušiniams žmonės turėtų visiškai vengti majonezo, o jautrūs naktižiedžiams gali reaguoti į pomidorų kečupą.
Be to, asmenims, sergantiems dirgliosios žarnos sindromu arba rūgšties refliuksu, derinio rūgštingumas gali sukelti simptomus.
Didelis majonezo riebalų kiekis ir kečupe esantis cukrus taip pat gali sulėtinti kai kurių žmonių virškinimą, todėl, suvalgius didelį kiekį, laikinai gali atsirasti pilvo pūtimas ar diskomfortas.
Sveikesnės alternatyvos tiems, kurie iš tiesų turi virškinimo problemų
Tiems, kurie nerimauja dėl virškinimo problemų, kai vartoja tradicinius prieskonių mišinius, yra keletas sveikesnių alternatyvų, kurios suteikia panašų skonį be nepageidaujamo šalutinio poveikio.
Jogurto pagrindo padažai pasižymi probiotinėmis savybėmis ir yra kreminės tekstūros, panašios į majonezą. Avokadų tyrės suteikia sveikų riebalų ir daugeliu atvejų gali pakeisti majonezą.
Pomidorų pagrindu pagamintoms kečupo alternatyvoms galima rinktis salsą arba namines pomidorų užtepėles su sumažintu cukraus kiekiu. Turintiems specifinį jautrumą gali būti naudingi augalinės kilmės aiolis arba garstyčių variantai.
Be to, žolelės ir prieskoniai, pavyzdžiui, rūkyta paprika, ciberžolė ar kalendra, gali sustiprinti skonį nesukeldami virškinimo diskomforto, kuris paprastai siejamas su daug riebalų ar rūgščių turinčiais prieskoniais.