Aplinkos sveikata
Neinfekcinių ligų profilaktika
Mityba ir fizinis aktyvumas
Sveikatos mokymas
Vaikų sveikatos stiprinimas
Geroji praktika
Naujienos
Paslaugos
Programos ir projektai
Renginiai
|
|
Lapkričio 8-ąją minima Europos sveikos mitybos diena. Šią dieną Higienos institutas nori paskatinti visuomenę siekti, kad kiekvieno asmens mityba būtų ne tik sveika, bet ir tvari.
Kiekvieno iš mūsų pasirinkimas, ką valgyti ar gerti, bei maisto gaminimo įpročiai turi įtakos ne tik sveikatai, gerai savijautai, bet ir daugeliui kitų svarbių sričių – aplinkos taršai, klimato kaitai, biologinei įvairovei ir kt. Tvari mityba prisideda prie visapusiškos asmens sveikatos ir gerovės, tausoja gamtą, maisto resursus, mažina maisto švaistymą, naudoja paprastesnius gamybos būdus, atsižvelgia į vietinę maisto gamybą bei produktų sezoniškumą. Be to, tai būdas prisidėti prie gamtos išteklių tausojimo kasdieniais mūsų pasirinkimais, kurie yra saugūs, lengvai prieinami, įperkami ir kultūriškai priimtini.
|
Plačiau |
Lapkričio 8-ąją Europoje yra minima sveikos mitybos diena. Šią dieną Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras nori atkreipti visuomenės dėmesį į COVID-19 pandemijos metu pasikeitusius mitybos įpročius, padidėjusią antsvorio problemą ir priminti pagrindinius sveikos mitybos principus ir taisykles.
|
Plačiau |
Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras primena, kad kiekvienais metais spalio 16 d. minima Pasaulinė maisto diena. Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacija paskelbė šių metų temą: „Mūsų ateitis – mūsų rankose“.
|
Plačiau |
Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras primena, kad lapkričio 8-ąją minima Europos sveikos mitybos diena. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad mūsų sveikata didžiąja dalimi priklauso nuo maitinimosi, todėl šią dieną Europos šalyse siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į sveikatai palankaus maitinimosi svarbą bei mitybos specialistų rekomendacijas.
|
Plačiau |
Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras primena, kad kasmet nuo 1979 metų spalio 16-ąją minima Pasaulinė maisto diena. Šią dieną siekiama priminti visuomenei, kaip svarbu atkreipti dėmesį į tuos, kurie kenčia badą, bei užtikrinti visų pasaulio gyventojų sveikatai palankią mitybą. 2020 metų Pasaulinės maisto dienos tema „Augti, maitinti, palaikyti – kartu. Mūsų veiksmai – mūsų ateitis“.
|
Plačiau |
Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras primena, kad lapkričio 8-oji – Europos sveikos mitybos diena, kai Europos šalyse visuomenė skatinama sveikai maitintis, žmonės raginami atkreipti dėmesį į sveikatai palankaus maitinimosi svarbą.
Šiandien sukaupta pakankamai mokslinių įrodymų, kad netinkama ir nepalanki sveikatai mityba gali skatinti nutukimą, lipidų apykaitos sutrikimus bei didinti lėtinių neinfekcinių ir kitų ligų riziką ir vis dažniau pripažįstama įprastu šių ligų rizikos veiksniu. O mityba, atitinkanti rekomenduojamas paros maistinių medžiagų ir energijos normas, kaip ir tinkamų bei palankių sveikatai maisto produktų gamyba ir vartojimas, gali padėti išvengti su mityba susijusių lėtinių neinfekcinių ligų.
Lietuvos rinkoje yra dar gana daug sveikatai nepalankių ir palyginti mažai sveikatai palankių maisto produktų, t. y. maisto, turinčio mažiau cukraus, druskos, sočiųjų riebalų rūgščių, transriebalų rūgščių, daugiau skaidulinių medžiagų ir pan. Daug yra sveikatai nepalankaus maisto reklamos.
|
Plačiau |
Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras primena, kad kaip ir kasmet, spalio 16-ąją minima Pasaulinė maisto diena. Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacija (FAO) kiekvienų metų pradžioje oficialiai skelbia Pasaulio maisto dienos temą arba devizą. Šių metų tema „Mūsų ateitis – mūsų rankose. Tinkamai maitinkimės ir mažinkime badą pasaulyje“.
|
Plačiau |
Sveikos mitybos principai, lėtinių neinfekcinių ligų, susijusių su mityba, prevencija, maisto alergijos, atskirų produktų netoleravimas, sveikatai palankaus maisto gaminimas – tai tik dalis temų, apie kurias bus kalbama sveikai mitybai ugdyti skirtuose mokymuose. Juose žinių galės semtis tėvai, pedagogai, ugdymo įstaigų virėjai ir kiti už vaikų mitybą atsakingi specialistai.
|
Plačiau |
Pastaraisiais dešimtmečiais daugelyje Europos šalių, tarp jų ir Lietuvoje atliktų gyventojų mitybos tyrimų duomenys rodo blogėjančią gyventojų mitybą. Gyventojų mityba nėra palanki sveikatai ir dažnai neatitinka sveikos mitybos rekomendacijų: nepakankamai vartojama daržovių ir vaisių, grūdinių produktų, ypač viso grūdo produktų, žuvies ir žuvies produktų, t. y. vartojama per mažai sveikatai palankių maisto produktų. Sumažėjus fiziniam aktyvumui, padidėjus didelio kaloringumo maisto ir gėrimų prieinamumui bei dėl to pasikeitus maitinimosi įpročiams ir gyvenimo būdui, kartu su nutukimu daugėja kraujotakos sistemos ligų, II tipo cukrinio diabeto, arterinės hipertenzijos atvejų, tam tikrų rūšių vėžio ir kitų su antsvoriu ir nutukimu susijusių ligų. Lietuvos rinkoje yra dar gana daug sveikatai nepalankių ir palyginti mažai sveikatai palankių maisto produktų, t. y. maisto, turinčio mažesnį cukraus, druskos, sočiųjų riebalų rūgščių, transriebalų rūgščių, didesnį skaidulinių medžiagų ir pan., kiekį, taip pat yra aktyvi sveikatai nepalankaus maisto reklama.
|
Plačiau |
Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras primena, kad kasmet spalio mėnesio pabaigoje yra minima Pasaulinė jodo trūkumo diena.
Sveikos ir teisingos mitybos principai bei taisyklės nurodo, kad su maistu būtina gauti atitinkamus kiekius visų reikalingų medžiagų: riebalų, angliavandenių, baltymų, vitaminų, makroelementų ir mikroelementų. Mikroelementų trūkumo pasekmės gali iš karto ir nepasireikšti, tačiau jų stoka gali būti pavojinga ir sukelti sveikatos sutrikimus, komplikuotis į ligas. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) mini jodo trūkumą kaip vieną iš pagrindinių su maistu susijusių veiksnių, lemiančių gyventojų sveikatą.
|
Plačiau |
|
|
Renginių ir minėtinų dienų kalendorius |
|