Jūs tai darėte neteisingai – kaip pagaliau pagerinti virškinimą paprastais maisto produktais

improve digestion with food

Norint pagerinti virškinimą, nereikia brangių papildų ar sudėtingų režimų. Dažnai pasitaikantys klaidingi įsitikinimai, pavyzdžiui, vengimas gerti vandenį valgio metu, dažnai pablogina virškinimo problemas. Vietoj to sutelkite dėmesį į sveiką maistą, kuris natūraliai gydo žarnyną: Rauginti produktai, daug skaidulų turinčios daržovės, kaulų sultinys ir priešuždegiminis imbieras. Tinkamas valgymo intervalas (4-5 valandų intervalas) ir sąmoningas valgymas labai sumažina diskomfortą. Paprasti virtuvės įpročiai, pavyzdžiui, iš anksto pamirkytos pupelės ir kruopštus kramtymas, per kelias savaites gali pakeisti žarnyno sveikatą. Šie nesudėtingi pakeitimai duoda daugiau ilgalaikės naudos nei greiti sprendimai.

Dažniausiai pasitaikantys virškinimo mitai, dėl kurių kenčiate

Kodėl tiek daug žmonių ir toliau kenčia nuo virškinimo problemų, nors ir laikosi tradicinės išminties? Atsakymas dažnai slypi įsisenėjusiuose mituose apie virškinimą, kurie prieštarauja moksliniams įrodymams.

Reklama

Daugelis mano, kad vandens gėrimas valgio metu praskiedžia virškinimo fermentus, nors tyrimai rodo, kad tinkama hidratacija iš tikrųjų palaiko idealų virškinimą.

Kita klaidinga nuomonė yra ta, kad visos skaidulos gerina virškinimo sistemos sveikatą, tačiau kai kurie daug skaidulų turintys maisto produktai gali sustiprinti tokias ligas kaip IBS.

Mitas, kad probiotikai naudingi visiems, neatsižvelgiama į individualius mikrobiomo skirtumus, kurie lemia veiksmingumą.

Reklama

Bene labiausiai kenkia įsitikinimas, kad virškinimo diskomfortas yra normalus reiškinys. Dėl šio klaidingo įsitikinimo žmonės ignoruoja simptomus, kurie signalizuoja apie esmines problemas, reikalaujančias dėmesio.

Supratus šiuos mitus, galima veiksmingiau rūpintis virškinimo sistemos sveikata paprasčiau keičiant mitybą, o ne taikant sudėtingus, ribojančius režimus.

Kodėl žarnyno sveikata labiau priklauso nuo maisto pasirinkimo nei nuo papildų

Nepaisant milijardų dolerių vertės maisto papildų pramonės pažadų, moksliniai tyrimai nuolat rodo, kad sveikas maistas yra naudingesnis virškinamojo trakto sveikatai, palyginti su izoliuotomis maistinėmis medžiagomis tablečių pavidalu.

Reklama

Sudėtinga skaidulų, fermentų ir fitonutrientų matrica, esanti visaverčiuose maisto produktuose, veikia sinergiškai taip, kaip maisto papildai negali to atkartoti.

Rauginti maisto produktai, tokie kaip jogurtas, kefyras ir rauginti kopūstai, tiesiogiai įtraukia naudingas bakterijas į žarnyno mikrobiomą ir kartu aprūpina prebiotikais, reikalingais šiems organizmams klestėti.

Daug ląstelienos turinčios daržovės ir vaisiai valo virškinamąjį traktą ir maitina naudingąsias žarnyno bakterijas.

Reklama

Tyrimai rodo, kad žmonės, vartojantys įvairią augalinę mitybą, išlaiko sveikesnį mikrobiomą nei tie, kurie vartoja tik probiotikų papildus.

Be to, organizmas veiksmingiau pasisavina maistines medžiagas iš maisto šaltinių, todėl virškinimo fermentai ir kiti žarnynui skirti maisto papildai asmenims, neturintiems specifinių sveikatos sutrikimų, iš esmės nereikalingi.

Penki kasdieniai maisto produktai, kurie natūraliai atkuria virškinimo sistemą

Norint atkurti virškinimo sistemos sveikatą dažnai nereikia brangių maisto papildų ar specialių dietų, bet reikia vartoti tam tikrus įprastus maisto produktus, kuriuos galima rasti daugumoje virtuvių.

Reklama

Tyrimais nustatyti penki ypač veiksmingi virškinimo sistemos atkūrimo būdai: Jogurtas ir rauginti kopūstai, į kurių sudėtį įeina naudingieji probiotikai; daug skaidulų turintys neskaldyti grūdai, kurie maitina žarnyno bakterijas ir skatina reguliarų tuštinimąsi; lapiniai žalumynai, kuriuose yra esminių maistinių medžiagų, reikalingų žarnyno ląstelių regeneracijai; kaulų sultinys, kuriame yra kolageno, stiprinančio žarnyno gleivinę; imbieras, kuris mažina uždegimą ir stimuliuoja virškinimo fermentus.

Reguliarus šių maisto produktų vartojimas sukuria aplinką, kurioje klesti naudingos bakterijos, o kenksmingų mikrobų mažėja.

Tokia mikrobų pusiausvyra palaiko maistinių medžiagų įsisavinimą, atliekų šalinimą ir imuninės sistemos veiklą – tris virškinimo sistemos gerovės ramsčius.

Reklama

Jų veiksmingumą lemia evoliucinis suderinamumas su žmogaus fiziologija, o ne farmacinė intervencija.

Kaip valgymo laikas ir maisto deriniai veikia jūsų žarnyno komfortą

Idealiai virškinimo funkcijai užtikrinti beveik tiek pat svarbu, kada vartojame maistą, kiek ir ką valgome. Tyrimai rodo, kad valgymo intervalas tarp valgymų yra 3-4 valandos, todėl migruojantis motorinis kompleksas gali tinkamai išvalyti virškinamąjį traktą tarp valgymų, todėl sumažėja pilvo pūtimas ir diskomfortas.

Tam tikri maisto deriniai taip pat daro didelę įtaką virškinimui. Baltymai su nekrakmolingomis daržovėmis paprastai virškinami efektyviau nei baltymai su krakmolu. Taip yra todėl, kad baltymams reikia rūgštinės virškinimo aplinkos, o krakmolui – šarminės.

Reklama

Be to, vartojant vaisius tik tuščiu skrandžiu, o ne po valgio, išvengiama fermentacijos problemų.

Sąmoningas valgymas dar labiau pagerina virškinimą. Skirdami laiko kruopščiam kramtymui, suaktyvinsite seilėse esančius būtinus fermentus, o atsipalaidavę valgydami pagerinsite klajoklinio nervo funkciją, optimizuosite virškinamojo trakto sekreciją ir judrumą.

Paprasti virtuvės įpročiai, kurie per kelias savaites pakeičia virškinimo sistemos būklę

Nedideli kasdienių virtuvės įpročių pakeitimai gali labai pagerinti virškinimo sistemos sveikatą vos per dvi-tris savaites.

Reklama

Tyrimai rodo, kad iš anksto mirkant pupeles ir ankštines daržoves sumažėja nevirškinamų junginių, sukeliančių dujas, o rauginant daržoves į žarnyno mikrobiomą patenka naudingų probiotikų.

Paprasti įpročiai, pavyzdžiui, tinkamai plauti produktus, kad būtų pašalinti pesticidai, kruopščiai kramtyti maistą (20-30 kartų per kąsnį) ir ruošti maistą be per didelio kiekio aliejaus, gali gerokai sumažinti virškinimo sutrikimus.

Specialistai rekomenduoja pildyti maisto žurnalą, kad būtų galima stebėti, kaip konkretūs maisto ruošimo būdai veikia virškinimą.

Reklama

Tokių žolelių kaip imbieras, pankolis ir mėta naudojimas gaminant maistą ne tik pagerina skonį, bet ir natūraliai palaiko virškinimą.

Šie virtuvės pokyčiai nereikalauja daug pastangų, tačiau labai pagerina maistinių medžiagų įsisavinimą ir bendrą virškinamojo trakto veiklą.

Ilgalaikės žarnyno gerovės tvaraus mitybos plano kūrimas

Tvarus mitybos planas yra ilgalaikės virškinimo sistemos sveikatos pagrindas, paremtas virtuvės įpročiais, kurie skatina gerėjimą.

Reklama

Specialistai rekomenduoja maistą sudaryti iš daug skaidulų turinčio augalinio maisto ir laikytis nuoseklaus valgymo grafiko, kuris palaiko natūralų virškinimo ritmą.

Idealus požiūris apima laipsniškus mitybos pokyčius, o ne drastiškus apribojimus, daugiausia dėmesio skiriant maistinių medžiagų įvairovei iš įvairių maisto šaltinių.

Mitybos specialistai siūlo „trijų P” formulę – planuoti maistą kas savaitę, ruošti komponentus iš anksto ir pirmenybę teikti visaverčiam maistui, o ne perdirbtoms alternatyvoms.

Reklama

Tyrimai rodo, kad tvarūs planai yra sėkmingi, kai juose mitybos poreikiai derinami su asmeniniais pageidavimais ir kultūriniais sumetimais.

Reakcijos į skirtingus maisto produktus stebėjimas paprastame žurnale padeda asmenims nustatyti geriausią mitybos modelį.

Toks individualus požiūris užtikrina, kad virškinimo sistemos gerovė taps integruotu gyvenimo būdu, o ne laikina intervencija.

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like