Gėrėm, gersim ir žinom, kur gauti dar – morkų sultys, kurios pakelia ne tik nuotaiką

Morkų sultys – tai ne tik senovinis močiutės patarimas „kad akys būtų žvitrios kaip zuikio”. Tai tikrai veiksminga sveikatos stiprinimo priemonė, kuri teikia naudą visam organizmui. Nuo regėjimo gerinimo iki imuniteto stiprinimo – štai kodėl verta gerti morkų sultis kasdien.

Kodėl morkų sultys – tai vitaminų bomba jūsų organizmui

Morkų sultys suteikia kalio, vitamino C ir labai daug provitamino A. Viename stiklinėje (250 ml) galite gauti daugiau nei 250% paros normos vitamino A, daugiausia provitamino A karotinoidų formoję, tokių kaip beta karotinas.

Pagrindinės maistinės medžiagos:

Vitaminas A yra gyvybiškai svarbus akių sveikatai. Beta karotinas, kurį organizmas paverčia vitaminu A, yra atsakingas už morkų oranžinę spalvą ir jų naudą regėjimui.

Vitaminas C – vandenyje tirpus maistinės medžiagos, reikalingas kolageno gamybai, suteikia elastingumą ir tvirtumo odai. Vienas puodelis morkų sulčių suteikia daugiau kaip 20% paros normos vitamino C.

Kalis – mineralas, kuris vaidina svarbų vaidmenį tinkamai reguliuojant kraujospūdį ir palaiko širdies bei kitų kūno raumenų darbą.

Morkų sultyse taip pat gausu B grupės vitaminų, vitamino E ir antioksidantų, tokių kaip liuteinas ir zeaksantinas, kurie veikia kaip apsauga nuo laisvųjų radikalų.

Morkų sulčių nauda akims ir regėjimui

Morkų sultyse yra daug maistinių medžiagų, kurios naudingos jūsų akims. Nuo seno žinoma, kad vitaminas A itin naudingas akims.

Kaip tai veikia:

Vitamino A trūkumas gali pabloginti regėjimą, o morkuose yra beta karotino, kuris organizme verčiamas į vitaminą A.

Vitaminas A skatina rožinio akies pigmento, vadinamo rodopsinu, susidarymą. Rodopsinas būtinas akims esant blankiai šviesai, nes jis padidina jautrios šviesai tinklainės dalies efektyvumą. Todėl vitamino A trūkumas organizme gali sukelti naktinį aklumą – prastą matymu prieblandoje.

Svarbu suprasti: Morkos nepagydys jau esančių rimtų akių ligų, bet jos tikrai padeda palaikyti sveiką regėjimą ir neleidžia jam silpnėti, ypač tiems, kurie daug laiko praleidžia prie kompiuterio ar planšetės.

Kaip morkų sultys stiprina imunitetą ir kovoja su ligomis

Morkų sultys gali sustiprinti imuninę sistemą. Tiek vitaminas A, tiek C veikia kaip antioksidantai ir apsaugo imunines ląsteles nuo laisvųjų radikalų pažeidimų.

Priešvėžinės savybės:

Tyrimai rodo, kad tam tikri morkų sultyse esantys junginiai gali apsaugoti nuo vėžio. Konkrečiai, morkų sulčių ekstrakte esantys poliacetilenai, beta karotenas ir liuteinas gali būti veiksmingi prieš žmogaus leukemijos ląsteles.

2011 metų tyrimas parodė, kad morkų sultys nužudo leukemijos ląsteles ir slopina jų progresavimą. Harvardo visuomenės sveikatos mokyklos nustatė, kad maistas, kuriame daug beta karotino, gali apsaugoti nuo prostatos vėžio.

Moksliniai tyrimai įrodė, kad morkos mažina riziką susirgti plaučių, krūties ir storosios žarnos vėžiu, tokias morkų savybes lemia jose esantis falkarinolis, kuris neaptinkamas daugiau jokiose kitose daržovėse.

Morkų sultys – grožio eliksyras jūsų odai

Morkų sultyse esančios maistinės medžiagos gali būti ypač naudingos odos sveikatai. Vitaminas C suteikia elastingumo ir tvirtumo odai, o vitaminas C veikia kaip antioksidantas, apsaugantis odą nuo laisvųjų radikalų pažeidimo.

Natūralus apsauga nuo saulės:

Morkų sultyse esantis beta karotenas taip pat gali padėti jūsų odai. Vienas tyrimas parodė, kad mityba, kurioje gausu karotenoidų, gali apsaugoti jūsų odą nuo ultravioletinių spindulių pažeidimų ir pagerinti odos išvaizdą.

Reguliariai gerdami morkų sultis pastebėsite, kad oda įgauna gražų, švelnų persikinį atspalvį. Antioksidantai kovoja su laisvaisiais radikalais, kurie neigiamai paveikia odos ląsteles ir paspartina senėjimo procesus.

Morkų sultys širdies sveikatai ir virškinimui

Morkų sultys gali padėti sumažinti širdies ligų rizikos veiksnius. Pirma, morkų sultys yra geros kalio šaltinis – mineralas, kuris vaidina svarbų vaidmenį tinkamai reguliuojant kraujospūdį.

Reguliarus morkų vartojimas taip pat mažina cholesterolio lygį jūsų organizme.

Virškinimo pagerinimas:

Vitaminas A padeda kepenims pašalinti toksinus iš organizmo, tai sumažina tulžies ir riebalų kiekį kepenyse. Maistinės skaidulos palengvina virškinimo procesus, palaiko žarnyno švarą, teigiamai veikia cukraus kiekį kraujyje ir padeda sumažinti cholesterolio kiekį.

Dėl savo sudėtyje esančių skaidulų morkų sultys pagerins virškinimo sistemos darbą bei padės organizmui išsivalyti. Be to, morkų sultys padės palaikyti bakterijų pusiausvyrą žarnyne.

Kaip teisingai gerti morkų sultis, kad gautumėte maksimalią naudą

Svarbi detalė dėl įsisavinimo:

Vitaminas A yra riebaluose tirpus vitaminas, todėl, kad organizmas jį geriau įsisavintų, į morkų sultis būtina pridėti šiek tiek riebalų. Galite įpilti šaukštelį alyvuogių aliejaus, grietinėlės ar įdėti grietinės.

Rekomenduojamas kiekis:

Vienos stiklinės (250 ml) šviežiai išspausto morkų sulčių per dieną pakanka, kad gautumėte maksimalią naudą. Per didelės dozės gali sukelti odos pageltimą (karotenemiją), kuris nėra pavojingas, bet gali būti nepageidaujamas.

Kada geriausiai gerti:

Morkų sultis geriausia gerti ryte prieš pusryčius arba tarp valgių. Tuščiu skrandžiu vitaminas A įsisavinamas efektyviai.

Šviežumas svarbu:

Sultis geriausia išspausti prieš pat vartojimą. Šviežios sultys išsaugo maksimalų kiekį vitaminų ir antioksidantų. Jei negalite iš karto išgerti, laikykite šaldytuve uždarame inde ne ilgiau kaip 24 valandas.

Papildomi patarimai ir atsargumo priemonės

Kas turėtų būti atsargūs:

Žmonės, vartojantys hipoglikeminius vaistus, turėtų pasikonsultuoti su gydytoju, nes morkų sultys gali paveikti cukraus kiekį kraujyje.

Nėščiosios moterys turėtų apriboti morkų sulčių kiekį ir pasitarti su gydytoju, nes didelėmis dozėmis morkos gali sukelti alerginę reakciją.

Kaip išvengti odos pageltimo:

Jei pastebite, kad oda įgauna oranžinį atspalvį (ypač delnai ir pėdos), tai reiškia, kad vartojate per daug beta karotino. Tiesiog sumažinkite kiekį – tai visiškai nesudaginga ir praeis per kelias savaites.

Deriniai su kitomis sultimis:

Morkų sultis puikiai dera su obuolių, citrinų, imbieru ar apelsinų sultimis. Tokie deriniai ne tik pagerina skonį, bet ir praturtina maistinių medžiagų profilį.

Išvada: Morkų sultys – tai ne tik senovinis liaudies vaistas, bet ir mokslo patvirtintas sveikatos stiprinimo būdas. Reguliariai gerdami šviežias morkų sultis su nedideliu kiekiu riebalų, stiprinsite regėjimą, imunitetą, pagerinsite odos būklę ir paremsite širdies sveikatą. Tai paprasta, skani ir labai veiksminga priemonė, kuri tikrai verta vietos jūsų kasdienėje mityboje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video