Cukinijų blyneliai be miltų, bet su traškia plutele: receptas, kuris užkariavo sveiką Instagram’ą

Vasaros ir ankstyvojo rudens derliaus žvaigždė cukinija tampa populiaria alternatyva tiems, kurie nori mėgautis traškiais blyneliais be miltų ir papildomų angliavandenių. Šis paprastas, bet genialus receptas tapo tikru hitu sveikos mitybos entuziastų tarpe – ne veltui populiariausios sveikatai skirtos „Instagram” paskyros jį dalijasi kaip alternatyvą tradiciniams bulviniams blynams.

Kodėl visi pamišę dėl cukinijų blynelių?

„Cukinija – viena universaliausių daržovių virtuvėje,” – teigia mitybos specialistė Ieva Baltrušaitienė. „Ji turi mažai kalorijų, bet daug skaidulų, vitaminų ir mineralų, o svarbiausia – puikiai prisitaiko prie įvairių patiekalų.”

Socialiniuose tinkluose #zucchinifritters ir #zucchinicakes grotažymės (angl. hashtags) surenka šimtus tūkstančių įrašų, o lietuviškos sveikos mitybos bendruomenėje cukinijų blyneliai tapo vienu iš dažniausiai dalinamų receptų.

„Žmonės ieško būdų, kaip suderinti skonio malonumą su sveikatos nauda, ir šie blyneliai yra tobulas sprendimas,” – komentuoja kulinarijos tinklaraštininkė Gintarė Šimkutė. „Jie sotūs, bet lengvi, ir puikiai tinka pusryčiams, pietums ar vakarienei.”

Paslaptis slypi ne miltuose, o technikoje

Tradiciniai blynai paprastai gaminami su miltais, kurie suriša tešlą ir suteikia traškumą. Tačiau šiame recepte miltų atsisakoma, o traški plutelė gaunama kitais būdais.

„Svarbiausia – pašalinti kuo daugiau drėgmės iš cukinijos,” – pabrėžia virtuvės šefas Tomas Rimydis. „Būtent vandens perteklius dažnai neleidžia blyneliams gražiai apskrusti ir išlikti traškiems.”

Antra paslaptis – tinkamas rišiklis. Vietoj miltų naudojami kiaušiniai ir nedidelis kiekis kokosų arba migdolų miltų (kurie techniškai nėra tikrieji miltai, o tiesiog sumalti riešutai).

Tobulas receptas, kurį pamėgo sveikatai neabejingi gurmanai

Ingredientai:

  • 2 vidutinio dydžio cukinijos (apie 500 g)
  • 2 vidutinio dydžio kiaušiniai
  • 60 g kietojo sūrio (parmezano arba kito brandintos)
  • 2 šaukštai kokosų arba migdolų miltų (neprivaloma)
  • 2 smulkiai supjaustyti svogūnų laiškai
  • 1 skiltelė sutrinto česnako
  • 1/2 šaukštelio druskos
  • 1/4 šaukštelio juodųjų pipirų
  • 1/4 šaukštelio džiovinto rozmarino (arba kitų mėgstamų žolelių)
  • 2 šaukštai kokosų arba alyvuogių aliejaus kepimui

Paruošimas:

  1. Cukinijos paruošimas – cukinijas sutarkuokite burokine tarka (stambia puse). Sudėkite tarkius į švarų rankšluostį arba marlę ir stipriai išspauskite kuo daugiau skysčio. „Šis žingsnis yra esminis – jei praleisite, blyneliai nebus traškūs,” – įspėja šefas.
  2. Tešlos ruošimas – į išspaustas cukinijas įmuškite kiaušinius, suberkite tarkuotą sūrį, svogūnų laiškus, česnaką, prieskonius ir, jei naudojate, kokosų ar migdolų miltus. Viską gerai išmaišykite.
  3. Kepimas – keptuvėje įkaitinkite aliejų ant vidutinės ugnies. Dėkite po vieną šaukštą tešlos ir švelniai paspauskite, formuodami blynelius (apie 7-8 cm skersmens). Kepkite po 3-4 minutes iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus ir taps auksinės spalvos.
  4. Patiekimas – leiskite blyneliams minutę atvėsti ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių. Patiekite šiltus su graikiško jogurto ir šviežių žolelių padažu.

Sveikatos specialistų verdiktas

„Šie blyneliai – puikus pasirinkimas įvairių mitybos planų besilaikančioms žmonėms,” – teigia dietologė dr. Rūta Petereit. „Jie tinka ir mažinant angliavandenius, ir glitimo netoleruojantiems žmonėms, ir tiesiog ieškantiems sveikesnių alternatyvų.”

Mitybos ekspertė pabrėžia ir naudingąsias cukinijų savybes:

  • Didelis skaidulų kiekis – pagerina virškinimą
  • Mažai kalorijų – 100 g cukinijos turi tik apie 17 kalorijų
  • Vitamino C šaltinis – stiprina imunitetą
  • Turi kalio ir magnio – padeda palaikyti normalų kraujospūdį

„Svarbu ir tai, kad blyneliai ruošiami naudojant minimalų kiekį aliejaus, o pridedami kiaušiniai ir sūris papildo patiekalą vertingomis baltymų porcijomis,” – priduria dr. Petereit.

Virtuvės profesionalų patarimai tobuliems blyneliams

Šefas Tomas Rimydis dalijasi keliomis profesionaliomis gudrybėmis:

  1. Temperatūros kontrolė – „Keptuvė turi būti pakankamai karšta, bet ne per karšta. Jei aliejus rūksta, sumažinkite ugnį. Ideali temperatūra – kai vandens lašas šnypščia patekęs ant keptuvės.”
  2. Dydžio svarba – „Darykite mažesnius blynelius – jie bus traškesni ir juos lengviau apversti.”
  3. Netankinkite keptuvės – „Kepkite mažomis partijomis, neužpildykite visos keptuvės. Blyneliai neturėtų liestis vienas su kitu.”
  4. Aliejaus pasirinkimas – „Kokosų aliejus suteikia subtilų skonį ir gerai tinka aukštesnei temperatūrai. Alternatyva – avokado aliejus.”

Kūrybiškos variacijos: pritaikykite pagal savo skonį

Pagrindinis receptas – tik pradžia. Eksperimentuokite pridėdami:

  • Smulkiai supjaustytą raudonąją papriką
  • Fermentinį ožkos sūrį vietoj parmezano
  • Šviežias žoleles: kalendrą, petražoles, krapus
  • Aitriąją papriką dėl pikantiškunmo
  • Kumino ar kalendros sėklas dėl rytietiško aromato

„Mano mėgstamiausia variacija – pridėti šiek tiek tarkuoto saldžiojo bulvės ir žiupsnelį rūkytos paprikos,” – dalijasi kulinarijos tinklaraštininkė Gintarė. „Taip blyneliai įgauna gilesnį, kompleksiškesnį skonį.”

Kaip patiekti cukinijų blynelius?

Nors blyneliai puikūs ir vieni, jie dar geriau dera su tinkamais priedais:

Klasikinis pasirinkimas: Graikiško jogurto ir šviežių žolelių padažas Rytietiškas variantas: Tahini (sezamų) padažas su citrina Vasariškas akcentas: Šviežia salsa iš pomidorų ir agurkų Gurmaniškas derinys: Avokado padažas su laimo sultimis

„Šie blyneliai – puikus užkandis bet kuriuo paros metu,” – siūlo Ieva Baltrušaitienė. „Pusryčiams patiekite su kiaušiniu „benedikt”, pietums – su šviežiomis salotomis, o vakarienei – kaip garnyrą prie žuvies ar vištienos.”

Kodėl šis receptas tapo virusiniu?

Socialinių tinklų tendencijų analitikas Marius Jovaiša paaiškina šio recepto populiarumą:

„Jame susilieja kelios aktualios tendencijos – mažo angliavandenių kiekio mityba, be glitimo, daržovių integravimas į kasdienius patiekalus, ir visa tai supakuota į vizualiai patrauklų, lengvai atkuriamą ir adaptcijoms atvirą receptą.”

Instagram vartotojai ypač mėgsta dalintis savo variantais, o grotažymė #nocarbzucchinifritters (liet. cukinijų blyneliai be angliavandenių) tapo viena populiariausių.

„Taip pat svarbu, kad šie blyneliai atrodo estetiškai – auksinės spalvos, su žaliais žolelių akcentais – tai tobula „Instagram” estetika,” – priduria Jovaiša.

Ar išbandysite?

Cukinijų blyneliai be miltų – tobulas pavyzdys, kaip tradicinis receptas gali būti transformuotas į sveikesnę, bet vis tiek gardžią alternatyvą. Nesvarbu, ar sekate specialią mitybą, ar tiesiog norite į savo racioną įtraukti daugiau daržovių, šis receptas – puikus pasirinkimas.

Kaip sako šefas Tomas: „Geriausi receptai yra tie, kurie atrodo paprasti, bet slepia subtilų sudėtingumą. Šie blyneliai – būtent tokie: minimalus ingredientų sąrašas, bet maksimalus skonis.”

Išbandykite šį receptą ir leiskite savo virtuvei tapti artimesne Instagram sensacijoms – garantuojame, kad šie traškūs cukinijų blyneliai taps jūsų mėgstamiausiu vasaros patiekalu!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video