Burokėlių sultys ryte: kas nutinka jūsų širdžiai per 30 minučių po jų išgėrimo?

heart benefits of beetroot

Per 30 minučių išgėrus burokėlių sulčių, nitratai organizme virsta azoto oksidu ir sukelia kraujagyslių išsiplėtimą. Kraujagyslės išsiplečia, pagerėja kraujotaka ir kraujospūdis sumažėja 4-10 mmHg. Širdis dirba efektyviau, nes deguonies panaudojimas pagerėja 3-5 %. Poveikis širdies ir kraujagyslių sistemai pasireiškia po kelių minučių, o didžiausias – praėjus maždaug 2-3 valandoms po vartojimo. Dėl tokio greito poveikio burokėlių sultys ypač vertingos tiems, kurie serga hipertenzija arba kurių kraujagyslių veikla susilpnėjusi. Pertvarka tęsiasi ne tik tai, ką iš karto galima išmatuoti.

Mokslas apie burokėlių poveikį širdies ir kraujagyslių sistemai

Burokėlių poveikio širdies ir kraujagyslių sistemai tyrimai atskleidžia aiškų veikimo mechanizmą, susijusį su nitratais.

Reklama

Šie junginiai organizme virsta azoto oksidu ir skatina kraujagyslių išsiplėtimą– kraujagyslių išsiplėtimą. Šis procesas pagerina kraujotaką ir sumažina kraujospūdį, dažnai per 30 minučių po vartojimo.

Tyrimai rodo, kad viena 250 ml burokėlių sulčių porcija gali sumažinti sistolinį kraujospūdį 4-10 mmHg.

Azoto oksido kelias taip pat pagerina deguonies panaudojimą fizinio aktyvumo metu, todėl gali pagerinti širdies ir kraujagyslių ligomis sergančių pacientų fizinio krūvio toleranciją.

Reklama

Šis poveikis labiausiai pasireiškia asmenims, sergantiems hipertenzija arba sutrikusia kraujagyslių funkcija.

Nitratai į azoto oksidą: Jūsų kūno transformacija per 30 minučių

burokėlių sulčių gaunami nitratai pradeda nepaprastą biologinę kelionę.

Šie junginiai keliauja į skrandį, kur susiduria su seilėmis ir pradeda virsti. Per 10-15 minučių nitratai burnos bakterijų aplinkoje virsta nitritais.

Reklama

Tada nitritai patenka į kraują, kur susiduria su įvairiomis redukuojančiomis medžiagomis ir fermentais, kurie palengvina jų virtimą azoto oksidu.

Ši galutinė transformacija daugiausia vyksta kraujagyslių endotelyje. Po 30 minučių bioaktyvaus azoto oksido kiekis smarkiai padidėja, todėl kraujagyslėsatsipalaiduoja ir išsiplečia, o tai mažina kraujospūdį ir gerina kraujotaką visoje širdies ir kraujagyslių sistemoje.

Tiesioginis poveikis kraujospūdžiui po rytinės stiklinės

Tiesioginis kraujospūdžio poveikis po rytinės stiklinės

Reklama

Viena rytinė stiklinė burokėlių sulčių gali sukelti išmatuojamą kraujospūdžio sumažėjimą per kelias valandas nuo jų išgėrimo.

Tyrimai rodo, kad sistolinis spaudimas paprastai sumažėja 4-10 mmHg per 24 valandas, o pradinis poveikis pastebimas jau po 30 minučių.

Ši greita reakcija pasireiškia, nes konvertuotas azoto oksidas skatina kraujagyslių išsiplėtimą, t. y. kraujagyslių išsiplėtimą, todėl sumažėja pasipriešinimas kraujotakai visoje kraujotakos sistemoje.

Reklama

Šis poveikis labiausiai pasireiškia asmenims, sergantiems hipertenzija arba prehipertenzija.

Kraujospūdžio sumažėjimo intensyvumas ir trukmė priklauso nuo nitratų koncentracijos sultyse ir individualių medžiagų apykaitos veiksnių.

Kaip išsiplečia kraujagyslės per kelias minutes po vartojimo

Burokėlių sultims patekus į kraujotaką, biocheminė kaskada greitai inicijuoja kraujagyslių išsiplėtimo procesą. Burokėlių sultyse esančius nitratus (NO₃-) burnos bakterijos pirmiausia paverčia nitritais (NO₂-).

Reklama

Rūgščioje skrandžio aplinkoje ir esant mažam deguonies kiekiui šie nitritai virsta azoto oksidu (NO).

Azoto oksidas veikia kaip signalinė molekulė, aktyvuojanti kraujagyslių lygiųjų raumenų ląstelių guanilato ciklazę. Šis fermentas didina ciklinio guanozino monofosfato (cGMP) gamybą, kuris atpalaiduoja kraujagyslių sieneles mažindamas kalcio koncentraciją raumenų ląstelėse.

Šis atsipalaidavimas išplečia kraujagysles, pagerina kraujotaką ir sumažina spaudimą per kelias minutes po vartojimo.

Reklama

Deguonies efektyvumo padidėjimas jūsų širdyje

Be tiesioginio kraujagysles plečiančio poveikio, vartojant burokėlių sultis žymiai pagerėja deguonies panaudojimas visoje širdies ir kraujagyslių sistemoje.

Nitratai virsta azoto oksidu, todėl raumenys gali atlikti tą patį darbą sunaudodami mažiau deguonies – paprastai efektyvumas padidėja 3-5 %.

Dėl šios geresnės deguonies ekonomijos sumažėja širdies darbo krūvis įprastinės veiklos ir fizinio krūvio metu.

Reklama

Kraujo ląstelės efektyviau perneša deguonį į audinius, o mitochondrijos – ląstelių jėgainės – išgauna energiją naudodamos mažiau deguonies išteklių.

Asmenims, sergantiems širdies ligomis arba užsiimantiems fizine veikla, šis pagerėjimas yra reikšmingas širdies ir kraujagyslių sistemos pagerėjimas, kuris prasideda praėjus maždaug 30 minučių po vartojimo.

Burokėlių sulčių palyginimas su kitais širdžiai naudingais rytiniais gėrimais

Nors burokėlių sultys išsiskiria savo nitratų turtingu profiliu, keletas kitų rytinių gėrimų pasižymi įtikinama nauda širdies sveikatai, kurią verta palyginti.

Reklama

Žaliojoje arbatoje yra katechinų, kurie gerina endotelio funkciją ir mažina uždegimą, nors jos poveikis širdies ir kraujagyslių sistemai vystosi palaipsniui, palyginti su burokėlių sulčių greitu azoto oksido padidėjimu.

Granatų sultys turi stiprių antioksidantų, kurie apsaugo MTL cholesterolį nuo oksidacijos.

Ibisų arbata veiksmingai mažina kraujospūdį, nors ir ne taip smarkiai kaip burokėlių sultys.

Reklama

Vyšnių sultys mažina uždegiminius žymenis, susijusius su širdies ir kraujagyslių ligomis.

Kitaip nei šios alternatyvos, burokėlių sultys išskirtinai pagerina kraujotaką per 30 minučių, todėl yra ypač vertingos, kai reikia nedelsiant prieš treniruotę palaikyti širdies ir kraujagyslių sistemą.

Optimalus laikas ir dozavimas siekiant maksimalios naudos širdžiai

Idealus burokėlių sulčių vartojimo būdas turi didelę įtaką jų naudingumui širdžiai, o jų vartojimo laikas ir kiekis yra esminiai veiksniai, padedantys maksimaliai padidinti jų gydomąjį potencialą.

Reklama

Tyrimai rodo, kad geriausius rezultatus duoda 70-140 ml sulčių suvartojimas likus maždaug 90-120 minučių iki širdies ir kraujagyslių veiklos. Nitratų įsisavinimą pagerina rytinis vartojimas tuščiu skrandžiu, tačiau veiksminga gerti ir praėjus 2-3 valandoms po valgio.

Klinikiniai tyrimai rodo, kad ilgalaikė nauda pasireiškia vartojant kasdien, o ūmus poveikis pasireiškia per 30 minučių ir pasiekia piką praėjus 2-3 valandoms po vartojimo.

Hipertenzija sergantiems asmenims nuolatinis kasdienis vartojimas duoda kaupiamąją naudą, o sportininkai gali sutelkti dėmesį į laiką prieš treniruotę, kad pagerintų rezultatus.

Reklama

Kam reikėtų (ir kam nereikėtų) vartoti rytines burokėlių sultis

Norint nustatyti, kam rytinių burokėlių sulčių vartojimas gali būti naudingiausias, reikia atidžiai atsižvelgti į individualius sveikatos veiksnius ir ligos istoriją.

Asmenys, sergantys hipertenzija, sportininkai, siekiantys pagerinti rezultatus, ir vyresnio amžiaus suaugusieji, turintys širdies ir kraujagyslių problemų, paprastai jaučia didelę naudą.

Tačiau sergantieji inkstų akmenlige, podagra ar hipotenzija turėtų būti atsargūs. Pacientai, vartojantys nitratinius vaistus, prieš vartojimą turi pasitarti su sveikatos priežiūros paslaugų teikėjais dėl galimo pavojingo kraujospūdžio sumažėjimo.

Reklama

Nėščios moterys turėtų vartoti saikingai, o sergantiems beeturija (rausvas šlapimas pavartojus) nereikia nerimauti, nes ši nepavojinga būklė pasireiškia 10-14 % gyventojų.

Diabetikai turėtų atsižvelgti į burokėliuose esantį natūralų cukrų.

Azoto oksido konversiją skatinantys deriniai

Norint, kad su maistu gaun ami nitratai iš burokėlių sulčių kuo geriau virstų naudinguoju azoto oksidu, juos reikia strategiškai derinti su papildomais maisto produktais ir maistinėmis medžiagomis.

Reklama

Vitamino C turtingi maisto produktai, pavyzdžiui, citrusiniai vaisiai, sustiprina azoto oksido gamybą, kai vartojami kartu su burokėlių sultimis. Antioksidantai iš uogų, žaliosios arbatos ar juodojo šokolado apsaugo azoto oksidą nuo oksidacinio skilimo. Probiotikų turtingas maistas palaiko nitratų konversijai būtinas burnos bakterijas. Omega-3 riebalų rūgštys, gaunamos iš žuvies ar linų sėmenų, papildo burokėlių naudą širdies ir kraujagyslių sistemai.

Priešingai, reikėtų vengti naudoti burnos skalavimo skystį, nes jis naikina naudingas burnos bakterijas.

Taip pat burokėlių sulčių vartojimas kartu su daug cukraus turinčiu maistu gali neutralizuoti tam tikrą naudą dėl uždegimo.

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like