Kodėl obuoliai laikomi natūraliu antioksidantu – ką apie tai sako mokslas

apples as anti aging agents

Obuoliuose yra galingų polifenolių, tokių kaip kvercetinas ir katechinas, kurie neutralizuodami laisvuosius radikalus kovoja su ląstelių senėjimu. Moksliniais tyrimais nustatyta, kad reguliariai vartojant obuolius mažėja uždegimas, gerėja kolageno sintezė ir mitochondrijų funkcija. Šie vaisiai dėl pektino skaidulų palaiko žarnyno sveikatą, suaktyvina žarnyno ir odos ašį, todėl pagerėja veido spalva. Tyrimai rodo, kad kasdienis obuolių vartojimas susijęs su mažesne su amžiumi susijusių ligų, įskaitant širdies ir kraujagyslių bei neurodegeneracinius sutrikimus, rizika. Visas obuolių senėjimą stabdančių savybių spektras gerokai pranoksta įprastą supratimą.

Mokslinė obuolių senėjimą stabdančių savybių sudėtis

Polifenoliai – organiniai junginiai, kurių gausu obuoliuose, yra jų senėjimą stabdančių savybių pagrindas. Šie galingi antioksidantai neutralizuoja laisvuosius radikalus, kurie spartina ląstelių senėjimą ir sukelia oksidacinį stresą.

Reklama

Įrodyta, kad kvercetinas, specialus flavonoidas, randamas obuolių odelėje, mažina uždegimą ir apsaugo nuo UV spindulių daromos žalos.

Obuoliuose taip pat yra vitamino C, būtino kolageno sintezei, kuri palaiko odos elastingumą.

Obuoliuose esančios pektino skaidulos palaiko žarnyno sveikatą ir netiesiogiai gerina odos išvaizdą per žarnyno ir odos ašį.

Reklama

Tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant obuolius mažėja senėjimo biožymenų ir gerėja ląstelių funkcijos, ypač mitochondrijų sveikata.

Kaip obuoliuose esantys polifenoliai kovoja su ląstelių senėjimu

Molekulinė kova su senėjimu prasideda ląstelių lygmenyje, kur obuolių polifenoliai panaudoja daugybę gynybinių mechanizmų.

Šie junginiai, ypač kvercetinas ir epikatechinas, neutralizuoja laisvuosius radikalus, kurie pažeidžia ląstelių komponentus ir spartina senėjimą.

Reklama

Obuolių polifenoliai slopina oksidacinio streso kelius ir kartu aktyvina ląstelių apsaugos sistemas, pavyzdžiui, Nrf2, kuri reguliuoja antioksidacinių genų raišką.

Jie taip pat moduliuoja mitochondrijų funkciją, išsaugodami energijos gamybos efektyvumą, kuris su amžiumi paprastai mažėja.

Tyrimai rodo, kad šie junginiai mažina telomerų trumpėjimą– pagrindinį senėjimo biomarkerį – ir mažina uždegiminių citokinų gamybą.

Reklama

Be to, polifenoliai reguliuoja autofagiją– ląstelių „tvarkymo” mechanizmą, kuris pašalina pažeistas sudedamąsias dalis, veiksmingai atjaunindamas ląsteles iš vidaus.

Remiantis kelių dešimtmečių epidemiologiniais duomenimis, reguliarus obuolių vartojimas susijęs su mažesniu sergamumu įvairiomis su amžiumi susijusiomis ligomis.

Atlikti tyrimai rodo, kad obuolių vartojimas mažina širdies ir kraujagyslių ligų, neurodegeneracinių sutrikimų ir tam tikrų vėžinių susirgimų riziką.

Reklama

Obuoliuose esantys kvercetino ir katechino junginiai pasižymi neuroprotekcinėmis savybėmis, kurios gali stabdyti Alzheimerio ligos progresavimą.

Be to, obuolių vartojimas gerina medžiagų apykaitos sveikatą, nes didina jautrumą insulinui ir mažina uždegimo žymenis, susijusius su 2 tipo diabetu.

Tyrimai rodo, kad kasdien suvalgant vieną obuolį insulto rizika sumažėja 20 %.

Reklama

Šį prevencinį poveikį lemia unikalus tirpiųjų skaidulų ir antioksidantų derinys, kuris palaiko kraujagyslių vientisumą ir mažina oksidacinę žalą.

Kvercetinas ir katechinas: Obuolių jaunatviškos odos paslaptis

Obuoliuose yra ne tik sveikatai naudingų medžiagų, bet ir galingų junginių, kurie tiesiogiai veikia odos išvaizdą ir elastingumą.

Du polifenoliai – kvercetinas ir katechinas– yra ypač svarbūs odos sveikatai.

Reklama

Kvercetinas pasižymi stipriomis antioksidacinėmis savybėmis, kurios neutralizuoja laisvuosius radikalus, sukeliančius priešlaikinį senėjimą. Tyrimai rodo, kad jis padeda išvengti kolageno irimo ir palaiko odos stangrumą.

Tuo tarpu katechinas palaiko odos struktūrą slopindamas matricos metaloproteinazes – fermentus, kurie po UV spindulių poveikio ardo kolageną.

Tyrimai rodo, kad šie junginiai gali sumažinti smulkias raukšleles ir pagerinti odos drėkinimą, todėl obuoliai gali tapti prieinama įrodymais pagrįstų odos priežiūros priemonių sudedamąja dalimi.

Reklama

Obuolių skaidulų ryšys su žarnyno sveikata ir ilgaamžiškumu

Vidutinio dydžio obuolyje esančios beveik 4,5 gramo skaidulinės medžiagos yra esminė jungtis tarp žarnyno mikrobiomo sveikatos ir ilgaamžiškumo rezultatų.

Ši skaidulinė medžiaga, ypač pektinas, yra prebiotinis kuras naudingoms bakterijoms, gaminančioms trumpos grandinės riebalų rūgštis (SCFA).

SCFA mažina uždegimą ir stiprina žarnyno barjero funkciją, neleisdamos kenksmingiems junginiams patekti į kraujotaką. Tyrimai rodo, kad žmonės, kurių žarnyno mikrobiomas įvairus, paprastai sveikiau sensta.

Reklama

Lėtai virškinamos skaidulos taip pat stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje ir mažina medžiagų apykaitos stresą, susijusį su priešlaikiniu senėjimu.

Be to, obuolių skaidulos padeda šalinti toksinus, nes pagerėja žarnyno reguliarumas, o tai dar labiau palaiko ląstelių sveikatą ir ilgaamžiškumo mechanizmus įvairiose fiziologinėse sistemose.

Moksliniais tyrimais pagrįsta kasdienio obuolių vartojimo nauda senjorams

Klinikiniuose tyrimuose, kuriuose nagrinėtas obuolių vartojimas vyresniems nei 65 metų suaugusiesiems, užfiksuoti reikšmingi sveikatai naudingi veiksniai, kurie padeda spręsti su amžiumi susijusias problemas.

Reklama

Tyrimai rodo, kad kasdienis obuolių vartojimas susijęs su mažesniu pažinimo funkcijų silpnėjimu, o flavonoidai gerina atminties funkciją ir apsaugo nervinį audinį.

Reguliariai vartojant obuolius taip pat pastebimai pagerėja kaulų tankio išsaugojimas, ypač svarbus osteoporozės prevencijai.

Širdies ir kraujagyslių sistemai teigiamą poveikį turi nedidelis MTL cholesterolio ir kraujospūdžio sumažėjimas.

Reklama

Obuoliuose esantys polifenoliai skatina ląstelių regeneraciją senstančiuose audiniuose, o juose esančios tirpios skaidulos didina kalcio pasisavinimo efektyvumą – labai svarbus veiksnys, nes su amžiumi pasisavinimas natūraliai mažėja.

Dėl šių privalumų obuoliai yra praktiška mitybos priemonė sveikam senėjimui.

Skirtingos obuolių veislės ir jų unikalios senėjimą stabdančios savybės

Obuolių veislės labai skiriasi savo fitocheminiais profiliais, o tai turi tiesioginės įtakos jų senėjimą stabdančiam veiksmingumui.

Reklama

Red Delicious obuoliuose yra didžiausia antocianinų, atsakingų už kovą su oksidaciniu stresu, koncentracija.

Tuo tarpu „Granny Smith” veislės obuoliai pasižymi didesniu kiekiu fenolinių junginių, kurie reguliuoja su senėjimu susijusias uždegimines reakcijas.

Fuji ir Honeycrisp obuoliuose yra išskirtinis kiekis kvercetino – flavonoido, kuris stiprina kolageno gamybą ir saugo odos elastingumą.

Reklama

Pink Lady veislės obuoliuose unikaliai derinamas didelis vitamino C kiekis ir specifiniai polifenoliai, skatinantys ląstelių regeneraciją.

Tyrimai rodo, kad šių veislių vaisių vartojimas pakaitomis didina skirtingų biologiškai aktyvių junginių poveikį, o tai gali padidinti bendrą senėjimą stabdantį poveikį.

Įtraukite obuolius į savo mitybą, kad maksimaliai sumažintumėte senėjimo poveikį

Tai, kaip vartojami obuoliai, turi didelę įtaką jų senėjimą stabdančiam potencialui. Tyrimai rodo, kad valgant sveikus obuolius su odele gaunama didžiausia nauda, nes žievelėje yra penkis kartus daugiau polifenolių nei minkštime. Kasdien rekomenduojama suvalgyti 1-2 obuolius, kad rezultatai būtų idealūs.

Reklama

Įvairūs paruošimo būdai išsaugo skirtingą naudą: žali obuoliai išsaugo visą skaidulų kiekį, troškinti obuoliai padidina virškinamumą, o obuolių actas suteikia koncentruotų junginių.

Derinant obuolius su vitamino C turtingais maisto produktais, pagerėja antioksidantų įsisavinimas.

Tiems, kurie siekia tikslingų rezultatų, žalieji obuoliai dėl didesnio obuolių rūgšties kiekio yra naudingesni odai, o raudonųjų veislių obuoliai dėl antocianinų stipriau saugo širdies ir kraujagyslių sistemą.

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like