Kiekvienas daržininkas bent kartą yra patekęs į situaciją, kai pamirštame nuskinti daržoves laiku, o grįžę į sodą randame jas peraugusias. Kartais tai nutinka dėl atostogų, kartais dėl nepalankaus oro, o kartais tiesiog pritrūksta laiko. Kyla natūralus klausimas – ar šios peraugusios daržovės dar tinkamos vartoti ir ar jose išlieka vertingos maistinės medžiagos? Aptarkime, kaip keičiasi skirtingų daržovių savybės joms peraugant ir kurias vis dar galima drąsiai dėti ant pietų stalo.
Pomidorai: peraugę, bet ne pražuvę
Peraugę pomidorai dažniausiai tampa minkštesni, labiau vandeningi, o kartais – net įtrūkę. Nors jų išvaizda gali atrodyti ne tokia patraukli, tačiau jie puikiai tinka perdirbimui.
Peraugusių pomidorų maistinė vertė kinta nedaug – juose išlieka likopenas, kuris yra stiprus antioksidantas. Tiesa, peraugusiuose pomidoruose vitamino C kiekis gali būti šiek tiek mažesnis nei idealiai prisirpusiuose.
Kaip panaudoti: Peraugę pomidorai puikiai tinka padažams, sriuboms ar marinuotoms mišrainėms žiemai. Pastebėta, kad peraugusi daržovė netgi geriau tinka konservavimui nei nevisiškai prinokę vaisiai. Jeigu peraugę pomidorai turi įtrūkimų, juos geriausia perdirbti tą pačią dieną, kad nesusidarytų pelėsis.
Morkos: kuo didesnės, tuo medinės?
Peraugusios morkos dažnai būna didesnės, tačiau ne visada tai reiškia, kad jos bus skanesnės. Šios šakninės daržovės peraugusios dažnai tampa medinės, prarandama dalis sultingumo ir specifinio saldaus morkų skonio.
Maistinės vertės prasme peraugusiose morkose vitamino A (beta karotino) kiekis išlieka panašus, tačiau gali sumažėti vitamino C ir kitų svarbių mineralų kiekis. Be to, peraugusiose morkose kartais sumedėja šerdis, kuri tampa sunkiai valgoma.
Kaip panaudoti: Peraugusias morkas verta nulupti storiau ir nuimti medinę šerdį. Jos puikiai tinka virtos sriubose, troškintos arba trintos. Taip pat galima iš jų spausti sultis, gaminti morkų pyragus ar vartoti kartu su kitomis daržovėmis salotoms.
Cukinijos: kai užauga kaip baidarės
Peraugusios cukinijos – viena tų daržovių, kurios drastiškai keičiasi. Jei įprasta cukinija yra švelni, traški ir su minkštomis sėklomis, tai peraugusi tampa kieta, sėklos sukietėja, o minkštimas tampa vandeningas ir kartais kartokas.
Maistinė vertė peraugusiose cukinijose išlieka panaši, tačiau tekstūra ir skonis kinta taip stipriai, kad jas vartoti tampa mažiau malonu. Vis dėlto išėmus sėklas ir nuėmus storesnį odelės sluoksnį, peraugusias cukinijas dar galima vartoti.
Kaip panaudoti: Pašalinkite sukietėjusias sėklas ir storą odelę. Peraugusių cukinijų minkštimas puikiai tinka cukinijų ikrams, troškintiems patiekalams arba picoms. Taip pat galima jas tarkuoti ir gaminti blynus.
Baklažanai: peraugę tampa kartūs
Peraugę baklažanai – viena tų daržovių, su kuriomis reikėtų elgtis atsargiai. Jiems peraugus, jie tampa kietuojančia skaidula, o viduje atsiranda daugiau sėklų, kurios gali būti karčios.
Peraugusiuose baklažanuose padidėja solanino – natūralios toksinės medžiagos – kiekis, todėl jie gali būti kartokai. Dėl šios priežasties, labai peraugusius baklažanus geriau kompostuoti, o ne valgyti.
Kaip panaudoti: Jei baklažanai tik šiek tiek peraugę ir nėra labai kieti ar kartūs, juos galima kepti orkaitėje arba naudoti ikrų gamybai, tačiau prieš tai rekomenduojama juos užpilti druska ir palaikyti 15-20 minučių, kad išeitų kartumas.
Agurkai: kada jau per vėlu?
Peraugę agurkai dažnai tampa geltoni, kieti, sėklingi ir gali įgauti kartų skonį. Jie praranda būdingą traškumą ir šviežumą, o sėklos viduje sukietėja.
Maistinės vertės požiūriu peraugę agurkai turi mažiau vitamino C, bet išsaugo mineralines medžiagas. Vis dėlto dėl kietos odos ir sėklų, juos sunkiau virškinti.
Kaip panaudoti: Peraugusius agurkus dar galima panaudoti šaltai agurkų šaltibarsčių sriubai. Jei agurkai labai peraugę, juos galima panaudoti konservavimui, tačiau būtina pilnai pašalinti sėklas ir storą odelę.
Bulvės: ilgai laikomos, bet ar verta?
Peraugusios bulvės pačios savaime nėra blogos, tačiau jei jos pradeda žaliuoti ar dygti, jose kaupiasi solaninas – toksinė medžiaga, kuri gali sukelti virškinimo sutrikimus ir kitų sveikatos problemų.
Maistinės vertės prasme ilgai laikomos bulvės pamažu praranda vitaminą C, tačiau išsaugo krakmolą ir mineralines medžiagas. Per daug sudygusių bulvių rekomenduojama vengti.
Kaip panaudoti: Jei bulvės tik truputį sudygusios ir nežaliuoja, jas galima vartoti nupjovus daigelius ir pašalinus visas žalias vietas. Tačiau jei bulvės stipriai sudygusios ir žalios, geriau jų nevartoti maistui.
Kaip maksimaliai išnaudoti peraugusias daržoves?
- Konservavimas – daugelis peraugusių daržovių puikiai tinka marinavimui ir konservavimui.
- Troškiniai ir sriubos – peraugusias daržoves galima smulkinti ir naudoti sriuboms bei troškiniams.
- Kepiniai – morkos, cukinijos ir kitos daržovės gali būti panaudotos kepiniams praturtinti.
- Sultys – iš daugelio peraugusių daržovių galima spausti naudingų medžiagų kupinas sultis.
Svarbiausia atminti, kad maistinė vertė daugumoje peraugusių daržovių išlieka, keičiasi daugiausia tekstūra ir skonis. Tačiau peraugusias daržoves su požymiais, kad jos jau genda ar yra toksikų kaupikės (žalios bulvės, labai karčios cukinijos), geriau kompostuoti nei vartoti maistui.
Tad kitą kartą, kai atrasite savo darže peraugusią daržovę, neskubėkite jos išmesti – dažniausiai kūrybiškai panaudojus, jos vis dar gali tapti skaniu ir naudingu patiekalu!