Svetainės medis Klauskite Neįgaliems Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras

Higienos instituto Sveikatos stiprinimo centras

LtIEng
Apie mus |Struktūra ir kontaktai |Teisinė informacija |Veiklos sritys |Administracinė informacija |Kaip mus rasti |Klauskite
tarp

 

 

 

Su mumis galima susisiekti:

Mob. tel. 8 650 80324
El. paštu smlpc@hi.lt

 

 

Aplinkos sveikata
Europos aplinkos ir sveikatos procesas
Aplinkos oras
Būstas
Klimatas ir sveikata
Maudyklos
Transportas, sveikata ir aplinka
Vandens ir sveikatos protokolas
Neinfekcinių ligų profilaktika
Ligų profilaktika
Sveikatos stiprinimo programa, skirta ŠKL ir CD profilaktikai
Sužalojimų prevencija
Aplinkos ir sveikatos rodikliai
Mityba ir fizinis aktyvumas
Mityba
Rekomenduojami perspektyviniai valgiaraščiai
Maisto sauga
Mitybos duomenų bazė
Maisto produktų cheminės sudėties duomenų bankas
Maisto produktų sudėties stebėsena
Europos maisto saugos tarnyba (EFSA)
Codex Alimentarius komisija (CAC)
Fizinis aktyvumas
Žindymo skatinimo komitetas
Sveikatos mokymas
Renginiai
Patarimai
Patirties sklaida
„Kaip dirba kiti“– BST geroji patirtis
Ugdymo ir mokymo ataskaitos
Vaikų sveikatos stiprinimas
Aktyvi mokykla
Edukaciniai filmukai sveikatos stiprinimo temomis
Informaciniai socialinės reklamos filmukai 5-12 klasių mokiniams
Sveikatos priežiūra ugdymo įstaigose
Sveikatą stiprinanti mokykla
Geroji praktika
Visuomenės sveikatos stiprinimo geroji praktika
Visuomenės sveikatos stiprinimo gerųjų praktikų portalai
Naujienos
Aktualijos
Nuotraukų galerija
Radijo laidos
Pranešimai žiniasklaidai
Paslaugos
Privalomasis mokymas
Registracija į nuotolinius privalomojo higienos mokymo kursus ir (ar) atestaciją
Paslaugos
Programos ir projektai
Europos Sąjungos struktūrinių fondų remiami projektai
Tarptautiniai projektai
Valstybinės programos
Renginiai
Būsimi renginiai
Įvykę renginiai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mityba
Europos sveikos mitybos diena 2022 2022.11.03

Lapkričio 8-ąją minima Europos sveikos mitybos diena. Šią dieną Higienos institutas nori paskatinti visuomenę siekti, kad kiekvieno asmens mityba būtų ne tik sveika, bet ir tvari.

Kiekvieno iš mūsų pasirinkimas, ką valgyti ar gerti, bei maisto gaminimo įpročiai turi įtakos ne tik sveikatai, gerai savijautai, bet ir daugeliui kitų svarbių sričių – aplinkos taršai, klimato kaitai, biologinei įvairovei ir kt. Tvari mityba prisideda prie visapusiškos asmens sveikatos ir gerovės, tausoja gamtą, maisto resursus, mažina maisto švaistymą, naudoja paprastesnius gamybos būdus, atsižvelgia į vietinę maisto gamybą bei produktų sezoniškumą. Be to, tai būdas prisidėti prie gamtos išteklių tausojimo kasdieniais mūsų pasirinkimais, kurie yra saugūs, lengvai prieinami, įperkami ir kultūriškai priimtini.

img   Plačiau
Europos sveikos mitybos diena – lapkričio 8-oji 2021.11.05

Lapkričio 8-ąją Europoje yra minima sveikos mitybos diena. Šią dieną Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras nori atkreipti visuomenės dėmesį į COVID-19 pandemijos metu pasikeitusius mitybos įpročius, padidėjusią antsvorio problemą ir priminti pagrindinius sveikos mitybos principus ir taisykles.

img   Plačiau
Pasaulinės maisto dienos tema „Mūsų ateitis – mūsų rankose“ 2021.10.14

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras primena, kad kiekvienais metais spalio 16 d. minima Pasaulinė maisto diena. Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacija paskelbė šių metų temą: „Mūsų ateitis – mūsų rankose“.

img   Plačiau
Europos sveikos mitybos dieną dėmesys sveikatai palankiai bei tvariai mitybai 2020.11.05

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras primena, kad lapkričio 8-ąją minima Europos sveikos mitybos diena. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad mūsų sveikata didžiąja dalimi priklauso nuo maitinimosi, todėl šią dieną Europos šalyse siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į sveikatai palankaus maitinimosi svarbą bei mitybos specialistų rekomendacijas.

img   Plačiau
Pasaulinės maisto dienos tema „Augti, maitinti, palaikyti – kartu. Mūsų veiksmai – mūsų ateitis“ 2020.10.15

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras primena, kad kasmet nuo 1979 metų spalio 16-ąją minima Pasaulinė maisto diena. Šią dieną siekiama priminti visuomenei, kaip svarbu atkreipti dėmesį į tuos, kurie kenčia badą, bei užtikrinti visų pasaulio gyventojų sveikatai palankią mitybą. 2020 metų Pasaulinės maisto dienos tema „Augti, maitinti, palaikyti – kartu. Mūsų veiksmai – mūsų ateitis“. 

img   Plačiau
Sveikatai palankaus maitinimosi svarba 2019.11.04

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras primena, kad lapkričio 8-oji – Europos sveikos mitybos diena, kai Europos šalyse visuomenė skatinama sveikai maitintis, žmonės raginami atkreipti dėmesį į sveikatai palankaus maitinimosi svarbą.

Šiandien sukaupta pakankamai mokslinių įrodymų, kad netinkama ir nepalanki sveikatai mityba gali skatinti nutukimą, lipidų apykaitos sutrikimus bei didinti lėtinių neinfekcinių ir kitų ligų riziką ir vis dažniau pripažįstama įprastu šių ligų rizikos veiksniu. O mityba, atitinkanti rekomenduojamas paros maistinių medžiagų ir energijos normas, kaip ir tinkamų bei palankių sveikatai maisto produktų gamyba ir vartojimas, gali padėti išvengti su mityba susijusių lėtinių neinfekcinių ligų.

Lietuvos rinkoje yra dar gana daug sveikatai nepalankių ir palyginti mažai sveikatai palankių maisto produktų, t. y. maisto, turinčio mažiau cukraus, druskos, sočiųjų riebalų rūgščių, transriebalų rūgščių, daugiau skaidulinių medžiagų ir pan. Daug yra sveikatai nepalankaus maisto reklamos.

img   Plačiau
Spalio 16-ąją minima Pasaulinė maisto diena 2019.10.15

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras primena, kad kaip ir kasmet, spalio 16-ąją minima Pasaulinė maisto diena. Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacija (FAO) kiekvienų metų pradžioje oficialiai skelbia Pasaulio maisto dienos temą arba devizą. Šių metų tema „Mūsų ateitis – mūsų rankose. Tinkamai maitinkimės ir mažinkime badą pasaulyje“.

img   Plačiau
Žiniomis, kaip gaminti ir maitintis sveikai, dalinsis specialistai 2019.10.02

Sveikos mitybos principai, lėtinių neinfekcinių ligų, susijusių su mityba, prevencija, maisto alergijos, atskirų produktų netoleravimas, sveikatai palankaus maisto gaminimas – tai tik dalis temų, apie kurias bus kalbama sveikai mitybai ugdyti skirtuose mokymuose. Juose žinių galės semtis tėvai, pedagogai, ugdymo įstaigų virėjai ir kiti už vaikų mitybą atsakingi specialistai.

img   Plačiau
Europos sveikos mitybos diena. Mažinkime cukraus vartojimą 2018.11.05

Pastaraisiais dešimtmečiais daugelyje Europos šalių, tarp jų ir Lietuvoje atliktų gyventojų mitybos tyrimų duomenys rodo blogėjančią gyventojų mitybą. Gyventojų mityba nėra palanki sveikatai ir dažnai neatitinka sveikos mitybos rekomendacijų: nepakankamai vartojama daržovių ir vaisių, grūdinių produktų, ypač viso grūdo produktų, žuvies ir žuvies produktų, t. y. vartojama per mažai sveikatai palankių maisto produktų. Sumažėjus fiziniam aktyvumui, padidėjus didelio kaloringumo maisto ir gėrimų prieinamumui bei dėl to pasikeitus maitinimosi įpročiams ir gyvenimo būdui, kartu su nutukimu daugėja kraujotakos sistemos ligų, II tipo cukrinio diabeto, arterinės hipertenzijos atvejų, tam tikrų rūšių vėžio ir kitų su antsvoriu ir nutukimu susijusių ligų. Lietuvos rinkoje yra dar gana daug sveikatai nepalankių ir palyginti mažai sveikatai palankių maisto produktų, t. y. maisto, turinčio mažesnį cukraus, druskos, sočiųjų riebalų rūgščių, transriebalų rūgščių, didesnį skaidulinių medžiagų ir pan., kiekį, taip pat yra aktyvi sveikatai nepalankaus maisto reklama.

img   Plačiau
Jodo trūkumas – svarbi, bet lengvai įveikiama sveikatos problema 2018.10.18

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras primena, kad kasmet spalio mėnesio pabaigoje yra minima Pasaulinė jodo trūkumo diena.

Sveikos ir teisingos mitybos principai bei taisyklės nurodo, kad su maistu būtina gauti atitinkamus kiekius visų reikalingų medžiagų: riebalų, angliavandenių, baltymų, vitaminų, makroelementų ir mikroelementų. Mikroelementų trūkumo pasekmės gali iš karto ir nepasireikšti, tačiau jų stoka gali būti pavojinga ir sukelti sveikatos sutrikimus, komplikuotis į ligas. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) mini jodo trūkumą kaip vieną iš pagrindinių su maistu susijusių veiksnių, lemiančių gyventojų sveikatą.

img   Plačiau
Mūsų ateitis – mūsų rankose. Įveikime badą visame pasaulyje iki 2030 m.Mūsų ateitis – mūsų rankose. Įveikime badą visame pasaulyje iki 2030 m. 2018.10.11
Ar žinai, kad... riebalai yra skirtingi. Kokių mums reikia?Ar žinai, kad... riebalai yra skirtingi. Kokių mums reikia? 2018.06.07
Ar žinai, kad... daržovės, vaisiai ir uogos mus saugo nuo ligųAr žinai, kad... daržovės, vaisiai ir uogos mus saugo nuo ligų 2018.05.30
Ar žinai, kad... Lietuvos gyventojams trūksta jodoAr žinai, kad... Lietuvos gyventojams trūksta jodo 2018.05.17
Ar žinai, kad... rauginto pieno produktus įsisaviname geriau, bet pasterizuoto pieno nesurauginsiteAr žinai, kad... rauginto pieno produktus įsisaviname geriau, bet pasterizuoto pieno nesurauginsite 2018.05.10
Ar žinai, kad... jei vartoji daug cukraus, rizikuoji savo sveikataAr žinai, kad... jei vartoji daug cukraus, rizikuoji savo sveikata 2018.04.26
Ar žinai, kad... jei norite būti sveikesni – valgykite daugiau skaidulinių medžiagų turintį maistąAr žinai, kad... jei norite būti sveikesni – valgykite daugiau skaidulinių medžiagų turintį maistą 2018.04.19
Ar žinai, kad...druska aktyvuoja skonio receptorius, bet vartoti jos turėtume mažiauAr žinai, kad...druska aktyvuoja skonio receptorius, bet vartoti jos turėtume mažiau 2018.04.12
Ar žinai, kad... „Rakto skylute“ pažymėti produktai – palankesni sveikatai, bet nebūtinai ekologiškiAr žinai, kad... „Rakto skylute“ pažymėti produktai – palankesni sveikatai, bet nebūtinai ekologiški 2018.04.05
Ar žinai, kad... margučius reikia suvalgyti ne vėliau kaip per tris dienas?Ar žinai, kad... margučius reikia suvalgyti ne vėliau kaip per tris dienas? 2018.03.29

 

 

Renginių ir minėtinų dienų kalendorius
tarp
2024 metų kovas
Pr A T K Pn Š S
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
tarp
tarp
Naujienų prenumerata:
tarp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tarp tarp

Higienos instituto Sveikatos stiprinimo centras
Studentų g. 45 A, LT-08107, Vilnius 
Mob. tel. 8 650 80324
El. paštas smlpc@hi.lt
Svetainė www.smlpc.lt

Duomenys apie Higienos institutą kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre, kodas 111958286.

 

  

tarp
Centro steigėja Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija Interneto svetainių kūrimas, seo paslaugos Svetainių kūrimas, seo paslaugos